Доступність посилання

ТОП новини

Демчишин: Київ не платить за електрику, яку Росія постачає в окуповані райони Донбасу


Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Україна не сплачує за електроенергію, яку Росія постачає у непідконтрольні райони Донбасу, заявляє міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

«Ми провели достатньо успішні переговори з росіянами: нам вдалося виключити чотири лінії, які йшли в неконтрольовану зону з російського боку, і вони щомісяця доставляли електроенергії на 300 мільйонів гривень. І ці кошти на даний момент не оплачуються», – сказав він на засіданні Міненерговугілля.

За його словами, нова схема роботи з непідконтрольними територіями, раніше була схвалена урядом, передбачає оплату тільки за перетік електроенергії, що дозволяє Україні економити щомісяця близько 800 мільйонів гривень.

Наприкінці червня міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що російська сторона продовжить постачати газ на території Донбасу, підконтрольні сепаратистам.

Раніше Новак заявляв, що постачання російського газу до «окремих районів» Донецької та Луганської областей, що нині окуповані сепаратистами за військової підтримки Росії, «винесуть за дужки» нині чинного «зимового пакету» домовленостей про постачання газу до України. За його словами, обсяги, які Росія постачає безпосередньо сепаратистам, не будуть враховуватися при розрахунку сум передоплати з українського боку.

Російська сторона постачала на окуповані райони Донбасу газ через непідконтрольні Україні газовимірювальні станції всупереч заявкам «Нафтогазу» і попередженням про неприпустимість такої практики, що суперечить контрактним зобов’язанням. При цьому в Москві стверджували, що постачання цих обсягів газу відповідає контрактові, і вони обліковуються як частина тих кількостей, за які Україна надає передоплату.

XS
SM
MD
LG