Доступність посилання

ТОП новини

Частка україномовних ЗМІ зменшується – дослідження


(@Shutterstock)
(@Shutterstock)

Порівняно з минулими роками зменшилася частка україномовних газет та журналів, російська мова продовжує домінувати в національному теле- та радіоефірі. Про це йдеться в звіті, який оприлюднив волонтерський рух «Простір свободи».

У прайм-таймі 8 найрейтинговіших телеканалів частка російської мови в ефірі становила 44%%, а української – 30%, при цьому зріс до 26% час «двомовних» ефірів.

«Люди, що досліджують кількість україномовного продукту в ефірі, не можуть дивитись телебачення через те, що українська мова там практично відсутня», – зазначає координатор проекту «Становище української мови в Україні в 2014–15 роках» Олег Майданюк під час представлення аналітичного огляду про становище української мови.

Дослідники зазначають, що з радіо ситуація є також невтішною, зокрема в ефірі 5 найрейтинговіших радіостанцій частка пісень українською мовою становить 5% від загальної кількості пісень: лише 9 пісень із 150 звучали українською.

У квітні Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) оприлюднив результати дослідження, відповідно до якого ідею зробити російську мову другою державною в Україні підтримує 19 відсотків населення.
Більшість респондентів, 52 відсотки, вважає, що російську мову потрібно зробити другою офіційною мовою тільки в тих місцевостях, більшість населення яких цього бажає. Ще 21 відсоток респондентів вважає, що російську мову треба усунути з офіційного спілкування в Україні.

XS
SM
MD
LG