Доступність посилання

ТОП новини

Чехія визначила підтримку європейського вибору України елементом зовнішньої політики


Уряд Чехії ухвалив нову концепцію зовнішньої політики країни, одним із елементів якої є підтримка європейського вибору України, а також Грузії і Молдови на перспективу.

У документі, серед іншого, мовиться, що Чехія буде підтримувати і формувати політику Східного партнерства Європейського союзу, і щодо України, Молдови і Грузії політика Східного партнерства і закордонна політика Чехії будуть спрямовані на виконання угод про асоціацію, включно з поглибленою і всеохопною зоною вільної торгівлі, і здійснення відповідних реформ.

В залежності від досягнень у цих трьох країнах Прага виступає за надання їм додаткових пільг, включно з економічними, мовиться далі в документі.

Стосовно відносин із Росією «обсяг політичних та економічних контактів залежатиме від того, як Росія поважатиме міжнародне право і територіальну цілісність і суверенітет її сусідів», заначено в новій чеській зовнішньополітичній концепції.

На думку міністра закордонних справ Чехії Лубоміра Заоралека, ухвалення нової концепції зовнішньої політики дуже на часі, адже «у світі відбуваються великі зміни, і водночас ми протидіємо багатьом кризам, якими є ситуація в Україні, «Ісламська держава», біженці, грецька криза чи зростання кількості несистемних партій».

Саме тому сьогодні так важливо заявити, вважає чеський міністр, що Чехія підтримує країни, «які поважають правила і не підривають сучасного світового порядку».

Загалом, як мовиться в документі, головними і визначальними глобальними цілями для Чехії є три: безпека, процвітання країни і захист людської гідності, включно з правами людини. До національних цілей належать служба громадянам і збереження доброго імені Чехії у світі.

Раніше президент Чехії Мілош Земан багато разів виступав із заявами проросійського змісту, зокрема, вимагав «фінляндизації» України, тобто її підкорення зовнішній політиці Росії. За це він зазнавав різкої критики з боку не тільки громадськості, але й уряду Чехії, який нагадував, що в цій країні зовнішня політика є прерогативою саме уряду, а не президента.

XS
SM
MD
LG