Доступність посилання

ТОП новини

СБУ повідомила про затримання двох членів «Правого сектору», причетних до мукачівських подій


Біля села Бобовище під Мукачевом триває спецоперація, 13 липня 2015 року
Біля села Бобовище під Мукачевом триває спецоперація, 13 липня 2015 року

Служба безпеки України повідомила, що в результаті спеціальної операції затримала двох представників «Правого сектору» з тих, хто причетний до подій у Мукачеві.

Затримані переховувались від правоохоронців і були зі зброєю, мовиться в повідомленні прес-центру СБУ.

«СБУ спільно з Генеральною прокуратурою України проводить невідкладні слідчі дії. У взаємодії зі спеціальними підрозділами МВС, Національної гвардії продовжуються розшукові заходи», – мовиться в повідомленні.

Тим часом на сайті «Правого сектору» оприлюднене повідомлення про те, що два його бійці «вийшли і свідомо здались СБУ».

Як написав командир Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Андрій Стемпіцький, мета такого «виваженого і важкого» рішення – «дати повну інформацію по Закарпаттю і по наволочі, яка тут царювала, а також щоб припинити потік лайна, який ллється на «Правий сектор».

«Зробили хлопці це виключно заради своїх побратимів і у повному узгодженні з командирами та іншими бійцями», – додав він.

У неділю, 12 липня, народний депутат, член колегії Міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко вже повідомляв, що двоє інших із заблокованих під Мукачевом бійців «Правого сектору» здалися добровільно і склали зброю. Він заявив тоді, що затримані співпрацюють із силами антитерористичного центру і допомагають вести переговори з іншими заблокованими 12 членами «Правого сектору».

У «Правому секторі» тоді відповіли, що тих двох його бійців із кульовими пораненнями переправили до лікарні з метою врятувати їхнє життя, але про здачу не йшлося.

Напруженість на Закарпатті спалахнула в суботу, 11 липня, коли в Мукачеві сталися перестрілки з участю представників «Правого сектору» і правоохоронців. Місцеві засоби інформації повідомили, що конфлікт виник між «Правим сектором» та людьми з оточення депутата Верховної Ради з групи «Воля народу» регіонала Михайла Ланя, в нього втрутилися правоохоронці. Сторони висунули суперечливі версії того, що сталося. Внаслідок перестрілок загинули дві людини з лав «Правого сектору»; там також заявляли про чотирьох поранених, із них двоє були змушені здатися, щоб потрапити на лікування. Також були поранені шість силовиків і п’ять, як їх називають, цивільних людей; як вважають, ідеться про охоронців Ланя.

Нині в області триває спецоперація блокування, роззброєння і затримання, як мовилося в офіційних повідомленнях, «банди, яка здійснила напад на цивільний об’єкт у Мукачеві». Генеральна прокуратура створила спільну з СБУ й МВС слідчо-оперативну групу, що веде розслідування у кримінальному провадженні, порушеному за статтями про створення злочинної організації і про терористичний акт.

XS
SM
MD
LG