Доступність посилання

ТОП новини

ЄС схвалив короткотермінову позику Греції


Афіни, ніч на 17 липня 2015 року: черги перед банкоматами під закритим банком і написи «€ = 卐»
Афіни, ніч на 17 липня 2015 року: черги перед банкоматами під закритим банком і написи «€ = 卐»

Європейський союз схвалив надання Греції короткотермінової позики на суму в 7 мільярдів 610 мільйонів євро. Ці кошти мають піти на повернення чергової частини боргу Афін Європейському центральному банкові і Міжнародному валютному фондові. Йдеться про суми, які Греція мала сплатити наприкінці минулого й на початку цього місяця, але не сплатила, бо не має на це коштів.

Ці кошти надаються з антикризового фонду Євросоюзу, що був створений 2010 року, коли в ЄС розглядали першу програму фінансової допомоги Греції.

Міністри фінансів країн-учасниць зони обігу євро у принципі схвалили надання цієї позики в четвер, 16 липня, але треба було ще узгодити це з країнами-членами ЄС, що не належать до єврозони.

Як заявив єврокомісар із питань валюти євро Валдіс Домбровскіс, кошти цієї позики мають надійти до Греції до понеділка, 20 липня.

Переговори ж про третю програму міжнародної допомоги Греції, за його словами, найімовірніше, протривають кілька тижнів. При цьому, наголосив єврокомісар, було б дуже бажано, щоб їх устигли завершити до 20 серпня, коли Греція має виплачувати ЄЦБ чергову суму для обслуговування своїх боргів.

Раніше у п’ятницю, 17 липня, парламент Німеччини, що є найбільшим кредитором Греції, схвалив початок переговорів із Афінами про третю програму допомоги.

Лідери єврозони попередньо домовилися вести переговори з Афінами про цю програму на загальну суму у 86 мільярдів євро, що в разі успіху цих переговорів мають бути надані Греції протягом трьох років в обмін на подальші суворі реформи й заходи заощадження бюджетних видатків і наповнення бюджету. Ця допомога критично необхідна Греції, яка перебуває у глибокій борговій і бюджетній кризі, щоб уникнути банкрутства держави і ймовірного вимушеного виходу з єврозони.

XS
SM
MD
LG