Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відзначили День військової злуки України


У Дніпропетровську з ініціативи громадських організацій відсвяткували річницю об’єднання армій Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в боротьбі проти більшовизму. За словами організаторів, подія, що відбулася 16 липня 1919 року, ознаменувала «політичну та військову єдність та зміцнення сили українців у визвольній боротьбі».

На урочистості, які проходили біля братської могили воїнів УНР, що на Жовтневій площі, зібралось близько півсотні дніпропетровців – представники громадських організацій, громадські активісти.

Молебень за загиблими за незалежність України відслужили священики Української православної церкви Київського патріархату та Української греко-католицької церкви.

Учасники зібрання вшанували хвилиною мовчання вояків українських армій та виступили з промовами. Історики ділились із присутніми маловідомою інформацією про події 1918–1919 років в Україні й на Катеринославщині, зокрема, поіменно згадали командирів усіх формувань армій УНР та ЗУНР, які брали участь у військовій злуці, та вшанували їх триразовим «Слава!».

У рамках заходу також була розгорнута імпровізована виставка фотографій із архіву Національного музею Збройних сил у Києві, присвячених подіям 94-річної давнини. Учасники урочистостей прочитали поезії бійців армії УНР, присвячені визвольній боротьбі, а також разом виконали гімн Українських січових стрільців «Ой, у лузі червона калина».

За словами учасників зібрання, цього року День військової злуки відзначають лише у Львові та Дніпропетровську, та наступного року, на 95-річчя події, вони мають намір ініціювати загальноукраїнські заходи.

У центрі Дніпропетровська, в районі Жовтневої площі, розташоване одне з небагатьох у краї поховань вояків УНР, загиблих на Придніпров’ї під час визвольних змагань 1918–19 років. Пам’ятний камінь на цьому місці встановили 2012 року.

XS
SM
MD
LG