Доступність посилання

ТОП новини

Україна випереджає графік щодо здійснення Конституційної реформи − президент


Україна випереджає графік щодо внесення змін до Конституції в частині особливостей місцевого самоврядування. Про це в інтерв'ю телеканалу ICTV сказав президент України Петро Порошенко.

«Це зобов'язання української сторони прийняти зміни до Конституції. Ми йдемо з випередженням графіку. 11-й пункт де-факто виконаний. Ми запустили конституційний процес. Закон про особливий статус прийнятий і особливості місцевого самоврядування прийняті, там чітко виписані позиції і Україна виконала свої зобов'язання»,− зазначив Порошенко.

За його словами, на сьогодні Росія має почати виконувати зобов'язання, які були прив'язані до цього.

«До кінця року Росія має вивести незаконні збройні формування, закрити кордон та повернути контроль над кордоном українській стороні»,− додав він.

Він також висловив переконання в тому, що щойно контроль буде повернутий ці території одразу повернуться під український прапор.

Верховна Рада 16 липня підтримала спрямування до Конституційного суду президентського законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації.

Президент України Петро Порошенко у своєму зверненні щодо проекту змін до Конституції заявив, що для вступу в силу закону про специфічне здійснення місцеве самоврядування в окремих районах Донбасу треба виконати низку попередніх умов, серед яких роззброєння бойовиків, виведення російських військ, відновлення контролю над всією лінією українсько-російського кордону і проведення чесних, вільних та демократичних місцевих виборів.

Сепаратисти вже виступали з критикою змін до Конституції України, запропонованих президентом України Петром Порошенком, стверджуючи, що ті не відповідають принципам мінських домовленостей, не визначають «особливого статусу Донбасу» і не були погоджені з главами угруповань «ДНР» та «ЛНР».

Зміни до Конституції в частині децентралізації мають бути ухвалені до кінця року – це передбачають, зокрема, мінські угоди. Водночас український президент сподівається на їх ухвалення вже цієї осені. Зараз конституційні зміни вивчає Конституційний суд, після того як 16 липня народні депутати проголосували за відповідний законопроект і направили його на оцінку служителям Феміди.

XS
SM
MD
LG