Доступність посилання

ТОП новини

Рішення Інтерполу щодо Януковича не перешкоджає слідству у його справі – заступник генпрокурора


Заступник генерального прокурора України Віталій Касько
Заступник генерального прокурора України Віталій Касько

Генеральна прокуратура України з подивом сприйняла рішення Інерполу тимчасово заблокувати досьє колишнього президента Віктора Януковича на своєму сайті, однак цей крок ніяк не завадить слідству у його справі. Про це в інтервʼю Радіо Свобода сказав заступник генерального прокурора України Віталій Касько.

За його словами, українська сторона дотрималася всіх необхідних процедур, щоб картка Януковича фігурувала у базі розшуку Інтерполу. «Наскільки я розумію з позиції Інтерполу, адвокати Віктора Януковича звернулися до суду в Ліоні (водночас це досить дивно, оскільки, наскільки я розумію, суд в Ліоні не має підсудності щодо дій Інтерполу як міжнародної організації). У відповідь на це Інтерпол для подальших перевірок вирішив тимчасово зупинити, скажімо так, демонстрацію для інших країн на сайті того факту, що Віктор Янукович перебуває у міжнародному розшуку», – зазначив Віталій Касько.

«Не можна сказати, що він знятий з міжнародного розшуку. Тому що рішення про оголошення в міжнародний розшук є. Рішення Інтерполу з цього приводу є. Просто на даний момент червона картка невидима на сайті Інтерполу, і ними проводиться додаткова перевірка. Ми звернулися до Інтерполу і попросили надати пояснення з цього приводу. Сподіваємося, що найближчим часом такі пояснення надійдуть і карта з’явиться на сайті Інтерполу знову», – додав заступник генпрокурора.

На запитання, чи означають останні дії Інтерполу, що бюро наразі не координує міжнародний розшук Віктора Януковича, Віталій Касько відповів: «Якщо Віктора Януковича затримають в одній із країн-учасниць Інтерполу, ми в двосторонньому порядку будемо вирішувати питання про екстрадицію. Тобто між тим фактом, про який Ви сказали, і фактичним розшуком чи не розшуком Януковича немає прямого зв’язку».

21 липня адвокатська компанія Joseph Hage Aaronson, яка домагалася скасування розшуку Януковича, повідомила, що Інтерпол видалив із розділу про розшукуваних осіб інформацію про колишнього президента України після їхнього звернення. Наразі сторінка, де раніше були дані про Януковича, на сайті Інтерполу порожня. У МВС пізніше повідомили, що Інтерпол вилучив інформацію про розшук Януковича тимчасово.

(Повний текст інтерв’ю з Віталієм Каськом читайте на сайті Радіо Свобода у суботу)

XS
SM
MD
LG