Доступність посилання

ТОП новини

Під час обстрілу Широкина травмований лідер патруля СММ ОБСЄ – звіт


Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі, 27 липня 2015 року
Ситуація в зоні бойових дій на Донбасі, 27 липня 2015 року

Внаслідок обстрілу Широкина під Маріуполем лідер патруля Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ був травмований уламком бетонного сміття, йдеться у звіті СММ ОБСЄ, оприлюдненому 27 липня.

Спостерігачі повідомляють, що об 11:15 вони на двох автомобілях в’їхали в Широкине і поставили два наглядові пункти. Понад годину після цього, вони фіксували низку пострілів із автоматичного гранатомета і стрілецької зброї. В ОБСЄ не повідомляють, хто здійснював обстріли, але додали, що їх здійснювали з північного сходу, північного заходу і з півдня.

«Також СММ бачила трьох чоловіків позаду будівлі за 50 метрів на північ від місця перебування СММ. Звідти було чути постріли з гвинтівки. Через кілька секунд, стався вибух за п’ять метрів від лідера патруля СММ, якого збило з ніг бетонне сміття. Його шолом виявився пробитим», – йдеться в повідомленні.

Кілька хвилин потому спостерігачі залишили район дорогою, що веде до Маріуполя. Фельдшер зі складу команди місії надав медичну допомогу постраждалому, якого згодом доставили в лікарню Маріуполя. Там у лідера патруля діагностували струс мозку і забій правої ноги.

На початку цього місяця в угрупованні «ДНР» заявили, що підрозділи бойовиків виведені з Широкина, і тепер селище вважають демілітаризованою зоною. Виведення сил бойовиків із Широкина підтвердили в Міноборони України.

У звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ за 29 червня спостерігачі заявляли, що всі цивільні жителі залишили Широкине під Маріуполем.

Раніше у Широкині, одну з частин якого окупували сепаратисти, ще одну з частин контролюють українські війська, а решта залишалася «нейтральною», ОБСЄ кілька разів намагалася домовитися про припинення вогню.

До війни в Широкині жило близько півтори тисячі людей.

Донецький аеропорт і Широкине були місцями активних бойових дій на порушення режиму припинення вогню і відведення важких озброєнь, про що домовилися ще в лютому лідери України, Росії, Німеччини і Франції. Ці місця стратегічно важливі – зокрема, контроль за Широкином відкриває чи блокує можливість наступу сепаратистів на Маріуполь зі сходу.

XS
SM
MD
LG