Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони: місія «Чорний тюльпан» не припинить своєї діяльності


Пошук й ексгумація тіл українських військовослужбовців і представників інших військових формувань, загиблих у зоні АТО, продовжиться, всупереч заявам, які поширюють у ЗМІ, заявив полковник, керівник Управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил України Олексій Ноздрачов.

Як повідомив керівник місії «Чорний тюльпан» Ярослав Жилкін, за майже рік діяльності місія «Евакуація-200» вивезла із зони АТО 609 тіл загиблих. Зокрема, з жовтня 2014 року на базі слідчого управління ГУ МВС Дніпропетровської області була створена група з ідентифікації військових, зниклих у зоні АТО, яка співпрацює із місією «Чорний тюльпан».

«На сьогоднішній день доставлено більше ніж 900 загиблих і останків тіл. Нами опізнано і видано 495 із них», – заявила Вікторія Жулінова, заступник керівника відділу слідчого управління ГУ МВС Дніпропетровської області.

Представник Національного військово-історичного музею України, який також бере участь у місії «Чорний тюльпан», Павло Нетьосов розповів про складну ситуацію із вивезенням тіл із тимчасово окупованих територій.

«Питання вивезення вбитих, їх пошуки, ексгумація, обмін полоненими – дуже тонкі. І не можна порушити цей баланс. Адже заїзд на окуповану територію – це, перш за все, дуже тривалі переговори в телефонному режимі. Незважаючи на це, місія не припинить своєї діяльності. Робота буде продовжуватися за будь-яких умов», – заявив Нетьосов.

Місія «Чорний тюльпан» або «Евакуація-200» розпочала свою діяльність у вересні 2014 року після проведення операції під Іловайськом. Саме тоді постало питання залишених тіл українських військовослужбовців на тимчасово окупованих територіях. Близько двох тижнів тому на своїй сторінці у Fаcebook керівник місії Ярослав Жилкін повідомив про те, що місія припиняє свою роботу.

XS
SM
MD
LG