Доступність посилання

ТОП новини

У Криму суд продовжив арешт Ахтема Чийгоза до 19 листопада


Ахтем Чийгоз, архівне фото
Ахтем Чийгоз, архівне фото

В окупованому Криму Київський районний суд Сімферополя вкотре ухвалив залишити під вартою заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза ще на три місяці і 21 день, до 19 листопада 2015 року, повідомила прес-служба Меджлісу.

Суд задовольнив клопотання слідчого Слідчого комітету Росії про продовження терміну арешту, незважаючи на аргументи адвоката, заявили в Меджлісі.

За словами рідних, друзів і колег, які прийшли на засідання суду підтримати Ахтема Чийгоза, виглядає він блідим, схудлим, але бадьорим. На умови утримання він не скаржився. Водночас, за словами адвоката, у вівторок, 28 липня, його підзахисний був позбавлений можливості поснідати, пообідати і вмитися, чекаючи на етапування до суду, повідомив проект Радіо Свобода Крим.Реалії.

«Сьогодні ми вчергове переконалися в політичній вмотивованості арешту Ахтема Чийгоза. Представник прокуратури вчергове на суді дозволив собі знехтувати презумпцією невинуватості і говорити про доведеність вини Чийгоза, хоча суду по суті справи ще не було», – звернув увагу перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял.

За його словами, одним із аргументів слідства за продовження арешту Ахтема Чийгоза є його постійні контакти з лідерами кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим та Рефатом Чубаровим.

«Що це, як не відверта політика, прагнення припинити ці контакти, ізолювавши одного зі впливових кримськотатарських політиків», – заявив Джелял.

Сам Чийгоз заявив на суді, що його народ не для того з такими труднощами повернувся на батьківщину, щоб сьогодні їхати з Криму, і сам він такого наміру не мав і не має. «Сьогодні сподіватися на те, що суд буде об’єктивний, коли мова йде про політичне замовлення, не доводиться», – підсумував Чийгоз.

Постанова суду про продовження терміну Ахтемові Чийгозу його рідні та друзі зустріли вигуками «Ганьба!»

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз був затриманий 29 січня 2015 в рамках розслідування кримінальної справи за звинуваченням в організації масових заворушень 26 лютого 2014 біля будівлі кримського парламенту. Тоді кримські татари вийшли на захист Верховної Ради Автономної Республіки Крим від спроби нападу проросійських сил, сталися сутички, в яких були загиблі й поранені.

XS
SM
MD
LG