Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати Януковича заявили, що він готовий свідчити через відеоконференцію


Адвокати колишнього президента Віктора Януковича, який переховується в Росії, заявили, що їхній клієнт готовий давати свідчення українським слідчим і судовим органам у режимі відеоконференції.

Зокрема, один із них, Віталій Сердюк, заявив агентству «Інтерфакс-Україна», що підстав для початку процедури заочного засудження колишнього президента немає, бо документи про цю готовність були направлені до українських судових інстанцій.

«Телевізійна служба новин» телеканалу «1+1» навела фото цього документа із завіреним у російського нотаріуса підписом Януковича, датованого ще понад місяць тому, 27 червня.

Як заявив Сердюк, для здійснення процедури заочного засудження Януковича нині відсутні підстави. Першою підставою, за словами адвоката, є перебування людини в міждержавному розшуку, в якому колишній президент зараз не числиться, а друга підстава – ухилення від співпраці зі слідством, тоді як Янукович, за словами Сердюка, документально підтвердив готовність такої співпраці.

Раніше в понеділок, 28 липня, генеральний прокурор Віктор Шокін повідомив, що розпочата процедура заочного засудження шести колишніх високопосадовців, серед них і колишнього президента Віктора Януковича.

Тиждень тому, 21 липня, стало відомо, що Інтерпол тимчасово зняв зі свого сайту інформацію про міжнародний розшук Януковича для додаткової перевірки після того, як його британські адвокати оскаржили це; на розгляд цієї справи очікують у вересні. За словами представників Генеральної прокуратури України, це не означає зупинення самого міжнародного розшуку.

Про те, що Інтерпол оголосив у розшук Януковича і ще кількох чільних посадовців його влади, стало відомо в січні. Доти міжнародна поліційна організація протягом кількох місяців перевіряла висунені проти колишнього президента звинувачення, перш ніж визнати їх обґрунтованими.

Віктор Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві, відмовившись виконувати конституційні обов’язки президента України, що була змушена констатувати Верховна Рада. Відтоді він переховується на території Росії, яка не стала розглядати запити влади України про його видачу в рамках міжурядових домовленостей.

XS
SM
MD
LG