Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар США попередив Конгрес про небезпеку відступу від угоди з Іраном


Державний секретар США Джон Керрі попередив депутатів Конгресу у вівторок, що спроба відступити від досягненої з Іраном домовленості про обмеження його ядерної програми означатиме дати Тегеранові «зелене світло» до поновлення цієї програми.

«Немає кращої альтернативи досягненій угоді… Тільки якісь фантазії, як про казкових однорогів, що передбачають повну капітуляцію Ірану», – заявив він, виступаючи в комітеті з закордонних справ Палати представників Конгресу.

Керрі наголосив скептикам, що домовленість не мала на меті реформувати консервативний режим Ірану, а тільки відвернути можливість для нього створити ядерну зброю.

Разом із держсекретарем на користь домовленості виступили міністри фінансів Джек Лью і енергетики Ернест Моніз.

Це був уже другий виступ Джона Керрі перед членами Конгресу на захист угоди з Іраном протягом останнього тижня.

Конгрес, у якому переважають республіканці, супротивники президента Барака Обами, має до 17 вересня розглянути досягнену з Іраном домовленість і схвалити (або відхилити) її, перш ніж будуть зняті ті санкції, які запровадив Конгрес; більшу частину санкцій США проти Ірану запроваджував президент як голова виконавчої влади.

Досягнена нещодавно домовленість Ірану і світової спільноти передбачає в обмін на значне обмеження ядерної програми Тегерана поступове зняття накладених на нього санкцій.

XS
SM
MD
LG