Доступність посилання

ТОП новини

У Львові відкриють пам’ятник митрополиту Шептицькому до 150-річчя від дня народження


Останні приготування до відкриття у Львові пам'ятника митрополитові Андрею Шептицькому
Останні приготування до відкриття у Львові пам'ятника митрополитові Андрею Шептицькому

На Святоюрській площі у Львові сьогодні, 29 липня, відкриють пам’ятник главі Української греко-католицької церкви, митрополитові Андрею Шептицькому. Очікується, що участь у відкритті монумента візьме президент Петро Порошенко, який, за даними його прес-служби, перебуватиме у середу на Львівщині з робочою поїздкою.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, у середу у Львові посилено заходи безпеки через очікування великої кількості учасників в урочистих заходах. За попередньою інформацією УГКЦ, може йтись про близько 70 тисяч паломників.

Серед заходів із відзначення 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького – літургії в церкві Святого Юра у Львові, де митрополит спочиває у крипті собору, а також на його батьківщині у селі Прилбичі. Там також відкриють і музей митрополита. У львівській опері ввечері відбудеться прем’єра ораторії Мирослава Волинського «Я тебе кличу».

Митрополит Андрей Шептицький у монументі скульптора Андрія Коверка стоїть у чернечій рясі, опершись на стелу поряд, із хрестом у правій руці, притисненим до грудей. Постамент у такому вигляді був встановлений за життя митрополита Шептицького восени 1932 року у греко-католицькій академії. У 1945 році пам'ятник митрополитові Андрею Шептицькому, як і більшість львівських пам'ятників, був знищений. Ще один монумент Шептицькому авторства Сергія Литвиненка у 1935 році встановили на подвір’ї Національного музею, його також знищила радянська влада.

XS
SM
MD
LG