Доступність посилання

ТОП новини

Суд у справі Попова допитав 3 потерпілих і відклав засідання до вересня


Олександр Попов
Олександр Попов

Шевченківський районний суд Києва допитав трьох потерпілих внаслідок розгону мирного зібрання в ніч з 29 на 30 листопада 2013 року: Олександра Єсипчука, Романа Ратушного і Андрія Рудчика і переніс на 17 вересня розгляд справи проти колишнього голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова для продовження допитів.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, ці потерпілі висунули цивільні позови до Попова й інших винних у подіях осіб на загальну суму 400 тисяч 130 гривень моральної компенсації.

За словами одного з адвокатів Олександра Попова, загальна сума цивільних позовів у справі складає 23 мільйони гривень.

Загалом по справі щодо розгону мітингувальників під Стелою незалежності у Києві проходять 84 потерпілі. На даний час судом допитано близько 20 із них.

Сам обвинувачуваний Олександр Попов вкотре заперечував свою причетність до силового розгону і наголошував, що навпаки за його розпорядженням на Майдані незалежності поставили намет для обігріву мітингувальників.

13 лютого 2015 року Генеральна прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо Олександра Попова.

За версією слідства, у ніч з 29 листопада 2013 року на 30 листопада 2013 року колишній голова КМДА Попов, діючи за попередньою змовою з колишнім заступником секретаря РНБО Володимиром Сівковичем, керівником головного управління МВС України у Києві Валерієм Коряком й іншими високопосадовцями, дав вказівку про завезення на майдан Незалежності в Києві комунальної техніки для встановлення новорічної ялинки. За даними слідства, Коряк, використовуючи цю обставину, віддав наказ «Беркуту» розігнати мирний мітинг. Працівники спецпідрозділу жорстоко побили мітингувальників.

Попова обвинувачують у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 28, статті 340 (незаконне перешкоджання проведенню зборів та мітингів, вчинене за попередньою змовою групою осіб), частиною 5 статті 27, частиною 3 статті 365 (пособництво у перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

XS
SM
MD
LG