Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті на честь митрополита УГКЦ Шептицького встановлена премія


Митрополит Андрей Шептицький
Митрополит Андрей Шептицький

В Івано-Франківську визначили лауреатів обласної премії імені патріарха Володимира (Василя Романюка) та митрополита Андрея Шептицького у галузі духовної літератури, мистецтва та архітектури. Запроваджена цього року на відзначення 150-річчя від дня народження митрополита і 90-річчя від дня народження патріарха.

Премія буде щорічною у чотирьох номінаціях: «духовне друковане слово», «образотворче народне сакральне мистецтво», «реставрація сакральних об’єктів», «новостворені сакральні об’єкти».

Першими лауреатами у двох перших номінаціях стали священик з села Криворівня Верховинського району отець Іван Рибарук за збірки проповідей та доцент кафедри образотворчого мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, художник Володимир Лукань за іконописні робити на склі. За реставрацію і створення нових сакральних об’єктів переможцями визнані релігійні громади Криворівні і Коломиї.

«Запроваджена така премія для поширення традицій високоморальних українців-духовників, продовження започаткованих ними традицій у сучасному сакральному, образотворчому мистецтві і у духовній літературі», – повідомив начальник управління культури та національностей обласної держадміністрації Володимир Федорак.

У серпні в Івано-Франківську буде встановлений пам’ятник главі Української греко-католицької церкви Андрею Шептицькому, діяльність якого пов’язана з регіоном.

А у грудні Прикарпаття відзначатиме 90-річчя від дня народження патріарха Володимира (Василя Романюка), який народився у селі Хімчин Косівського району Франківщини і провів у радянських таборах 17 років.

XS
SM
MD
LG