Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: коли я дивлюсь на російську делегацію в ООН, мені стає жаль


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що винні у загибелі «Боїнга-777» мають бути покарані і цим питанням має займатися Рада безпеки ООН.

«Рівень підтримки нашого проекту резолюції чітко засвідчив, що ми йдемо правильним шляхом. Нашою метою тут є створення прозорого механізму, щоб винні у цьому злочині постали перед правосуддям. Йдеться про індивідуальну відповідальність за вбивства, про політику тут не йдеться. Ми особливо розчаровані тим, що одна країна, Росія, як і раніше, змішує ці два абсолютно різні питання», – заявив Клімкін у середу, 29 липня, під час виступу у Раді безпеки ООН після того, як Росія заблокувала резолюцію про створення міжнародного трибуналу у справі розслідування авіакатастрофи «Боїнга-777».

«Коли я дивлю сьогодні на російську делегацію, то мені стає жаль. Невже вони очікують спростувати надії всього світу, зокрема родин жертв авіакатастрофи? Щойно Російська Федерація вбила цей проект резолюції, але це явне зловживання правом вето не дозволить убити надії тих, хто любив загиблих. Це лише зробить нас сильнішими, зміцнить нашу рішучість створити ефективний, неупереджений механізм, щоб запанувало правосуддя», – наголосив Клімкін.

За проект резолюції про створення міжнародного трибуналу у справі про загибель пасажирського «Боїнга-777» на Донбасі проголосувало 11 членів Ради безпеки ООН, троє утрималися, ще один член, Росія, проголосувала проти, заблокувавши її.

Представник Росії в ООН Віталій Чуркін у середу, 29 липня, вкотре заявив, що Росія не бачить підстав для створення такого трибуналу.

За попередніми даними міжнародного розслідування, очолюваного Нідерландами, літак був збитий зенітною ракетою, випущеною з ракетної установки «Бук» із території, контрольованої сепаратистами на сході України.

Москва і сепаратисти заперечують будь-яку причетність до цієї авіакатастрофи.

Пасажирський «Боїнг» компанії Malaysian Airlines, що летів із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, які були на борту літака.

XS
SM
MD
LG