Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: питання про підсудність у справі Савченко вирішить Ростовський суд


Марк Фейгін (ц) під будівлею суду в російському Донецьку, 30 липня 2015 року
Марк Фейгін (ц) під будівлею суду в російському Донецьку, 30 липня 2015 року

Питання про підсудність у справі народного депутата Надії Савченко вирішуватиметься Ростовським обласним судом Росії, написав один з адвокатів Савченко Марк Фейгін у Twitter.

«Клопотання захисту задоволено. Питання про підсудність вирішуватиметься Ростовським обласним судом», – написав Фейгін.

Захист Савченко просить перенести суд з російського Донецька, оскільки, на думку адвокатів, там немає необхідних умов для об’єктивного розгляду кримінальної справи. Клопотання про визначення підсудності справи підтримала сторона обвинувачення. Сама українська військовослужбовець раніше заявляла, що місто Донецьк на кордоні з Україною є «головним центром і перевалочним пунктом для переправлення російської зброї і проросійських сепаратистів» на Донбас.

Савченко вважає, що перебування тут може становити загрозу для життя членів її сім’ї, які мають намір бути присутніми на суді.

Попереднє слухання у Савченко почалося в суді у російському Донецьку у закритому режимі близько 11:00 30 липня.

До будівлі суду приїхали представники посольств України, Нідерландів, Великобританії.

У Росії Савченко звинувачують, зокрема, у вбивстві російських журналістів на Донбасі. В Україні тим часом Генпрокуратура підозрює сімох росіян у скоєнні злочинів проти Надії Савченко.

За даними захисту українки, наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили її в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті, це також підтвердили українські мобільні оператори. Вони кажуть, що телефони Савченко вже працювали на території бойовиків у момент вбивства російських журналістів на сході України.

Росія відмовляється визнавати як аргумент для звільнення і міжнародний імунітет Надії Савченко, яка є депутатом Верховної Ради, як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

XS
SM
MD
LG