Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Росія тисне на делегатів конгресу кримських татар


Міністерство закордонних справ України заявляє про політичний тиск із боку російської влади на представників кримськотатарського народу – делегатів ІІ Всесвітнього конгресу кримських татар, що відбудеться в турецькій Анкарі.

«Російська влада чинить політичний тиск на делегатів конгресу, які проживають в Автономній Республіці Крим, створюючи атмосферу безправ’я і репресій та намагаючись перешкодити їхньому виїздові за межі кримського півострова для участі у заході. Вважаємо такі дії окупаційної влади свідомим порушенням прав людини, міжнародних норм та нехтуванням загальнолюдськими цінностями», – мовиться в заяві МЗС.

Міністерство звертає увагу на те, що відсутність представників кримськотатарських активістів з Криму на конгресі буде ще одним підтвердженням протиправних дій російської сторони, здійснення терору проти незгідних.

«Вимагаємо неухильного дотримання прав людини на окупованому кримському півострові, зокрема, усунення перешкод для участі усіх представників від АР Крим у ІІ Всесвітньому конгресі кримських татар», – заявили в МЗС.

ІІ Всесвітній конгрес кримських татар відбудеться 1–2 серпня 2015 року в Анкарі.

Управління Слідчого комітету Росії в Криму заборонило виїзд з півострова в період проведення конгресу голові ЦВК Курултаю кримських татар Заїрові Смедляєву і першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріманові Джелялу, повідомили в Меджлісі. За інформацією Меджлісу, їм вручили повістки про виклик на допит 1 серпня як свідків у справі протестів 26 лютого, тим самим позбавивши можливості виїхати в Анкару і взяти участь у конгресі.

XS
SM
MD
LG