Доступність посилання

ТОП новини

Демчишин нагадав Яценюкові про Третій енергопакет перед створенням нового енерговелетня


Володимир Демчишин, архівне фото
Володимир Демчишин, архівне фото

Міністр енергетики України Володимир Демчишин нагадав про положення Третього енергопакету законодавства ЄС, який підписала й Україна, у зв’язку з перспективою створення вертикально інтегрованої компанії на базі «Укрнафти», «Укртатнафти» і «Укртранснафти».

Говорячи про ініціативу прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, міністр заявив Радіо Свобода: «Це до Арсенія Петровича – це його «геніальна ідея». Є Третій енергопакет. Читайте матчастину».

Згідно з Третім енергопакетом законодавства Євросоюзу, який зобов’язалася виконувати й Україна, транспортування, видобуток та збут енергоресурсів мають бути розділені. Відтак створення вертикально інтегрованої нафтової компанії на базі «Укрнафти», «Укртатнафти» і «Укртранснафти» суперечить цьому.

Компанія «Укртранснафта» є 100-відсотково державною. 42% в компанії «Укрнафта» належить структурам «Приват» українського олігарха Ігоря Коломойського, а в «Укртатнафті», до якої входить найпотужніший в Україні Кременчуцький нафтопереробний завод, їм належить 57%.

Відтак, на думку багатьох експертів, створення вертикально інтегрованої компанії з участю цих компаній може спричинити монополію, сконцентрувавши всі активи в руках компаній Коломойського. Вони вважають, що це може бути небезпечним, зокрема і через те, що у власності державної «Укртранснафти» є стратегічні об’єкти – магістральні нафтопроводи, термінал у порту «Південний» та резервуарні парки.

З ініціативою створення єдиної вертикально інтегрованої нафтової компанії (ВІНК), яка включала б компанії «Укртранснафта», «Укрнафта» та «Укртатнафта», Арсеній Яценюк виступив 7 липня. Він доручив профільному міністерству провести зустріч із приватними акціонерами цих компаній.

На п’ятницю, 31 липня заступник міністра енергетики Ігор Діденко скликає засідання з підготовки до створення єдиної компанії з видобутку і переробки нафти і реалізації нафтопродуктів.

XS
SM
MD
LG