Доступність посилання

ТОП новини

Афганські таліби підтвердили смерть свого керівника


Ісламістський рух «Талібан» в Афганістані підтвердив повідомлення про смерть провідника організації мулли Мухаммада Омара.

Як мовиться в заяві для преси від імені речника афганських талібів Забіхулли Муджагіда, мулла Омар помер «якийсь час тому внаслідок хвороби», не уточнюючи обставин його смерті.

Таліби також заявили, що протягом 14 років їхнього «джигаду» проти США, відколи американські війська скинули владу «Талібану» в Афганістані 2001 року, мулла Омар жодного разу не залишав афганської території, не виїздивши навіть до сусіднього Пакистану.

У середу, 29 липня, адміністрація президента Афганістану оголосила, що мулла Омар помер іще навесні 2013 року. При цьому, мовилося в повідомленні, він помер від хвороби в лікарні в місті Карачі на півдні Пакистану. Національне управління безпеки Афганістану заявило, що смерть настала «за таємничих обставин». У Пакистані відтак заявили, що розслідують ці твердження.

Крім того, засоби інформації навели в четвер, 30 липня, слова командирів афганського «Талібану» про те, що чільні діячі руху зустрілися раніше цього ж дня і призначили нового чільника угруповання, муллу Ахтара Мухаммада Мансура. Це повідомлення наразі не підтверджене.

Через оголошення про смерть провідника талібів перенесли на невизначений термін друге коло переговорів між урядом Афганістану і представниками «Талібану», що мало відбутися у п’ятницю, 31 липня.

Мулла Мухаммад Омар Муджагід, як вважають, приблизно 1960 року народження, був керівником афганських талібів і фактичним головою їхньої держави, «Ісламського емірату Афганістан», під час їхньої влади в більшій частині цієї країни в 1996–2001 роках. Після початку операції США та їхніх союзників у цій країні 2001 року він переховувався – як припускають, можливо, й на території Пакистану.

Повідомлення про його смерть чи загибель з’являлися раніше вже багато разів.

XS
SM
MD
LG