Доступність посилання

ТОП новини

Голова МВС заборонив міліції брати участь в облавах на мобілізованих і призовників


(архівне фото)
(архівне фото)

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що висунув міліції категоричну вимогу не брати участі в «облавах воєнкомів» із метою вручати повістки про призов чи мобілізацію тим, хто уникає їх.

Ба більше, написав міністр у фейсбуці, відповідаючи на коментарі, він також наказав реагувати на повідомлення про такі незаконні дії «окремих горе-воєнкомів» і здійснювати за ними перевірки.

У дописі у фейсбуці, який коментують читачі, Аваков написав раніше в четвер, 30 липня, що виступає за негайне переведення армії на контрактні засади, знизивши чисельність військ і збільшивши платню й забезпечення для «реальних кваліфікованих військових». «Такий підхід має майбутнє, відловлювання призовників на вулицях і у трамваях – ні», – вважає міністр.

Нещодавно правозахисники заявляли про масові порушення під час призову і мобілізації. Зокрема, як заявляв директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, у Харкові правозахисники зафіксували до 200 випадків, коли молодих людей призовного віку затримували і без пояснень доставляли на збірний пункт. Крім того, на Закарпатті останнім часом почали з’являтися повідомлення про те, що затриманих за підозрою в контрабанді відправляли до військкомату.

Восени 2013 року тодішній президент Віктор Янукович указом скасував призов до Збройних сил на 2014 рік і визначив перехід на формування армії на контрактних засадах.

У травні 2014 року тоді виконувач обов’язків президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав указ, яким призов на строкову військову службу до Збройних сил відновлювався через агресію Росії.

Крім того, для участі в антитерористичній операції провели вже кілька хвиль мобілізації військовослужбовців запасу.

XS
SM
MD
LG