Доступність посилання

ТОП новини

США запровадили низку нових санкцій через Україну


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Сполучені Штати Америки запровадили низку нових санкцій, що стосуються фізичних і юридичних осіб, пов’язаних із агресією Росії проти України й окупацією Криму, а також проти колишніх діячів режиму Віктора Януковича. Їхні можливі активи у США мають бути заморожені, американським фізичним і юридичним особам заборонені ділові стосунки з ними, повідомило Міністерство фінансів США.

Як заявив виконувач обов’язків директора Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США Джон Сміт, це рішення наголошує на рішучості США не послаблювати тиску на Росію за порушення міжнародного права і розпалювання конфлікту на сході України. «Наш сигнал чіткий: ми продовжимо діяти задля того, щоб гарантувати дієвість наших санкцій, які не будуть скорочені, перш ніж не будуть повністю виконані мінські домовленості», – додав він.

Зокрема, через допомогу в уникненні раніше накладених санкцій США до списку потрапили 15 фізичних осіб чи компаній, які контролюються підсанкційними особами. Серед них є, наприклад, російський олігарх Роман Ротенберг, брат якого Борис уже давно під санкціями, чи російські оборонні підприємства – Іжевський механічний завод «Байкал» і концерн «Іжмаш».

Стосовно соратників Януковича нові санкції стосуються Андрія Клюєва, Сергія Курченка, Едуарда Ставицького і Олександра Януковича, а також контрольованого останнім холдингу «Мако».

У зв’язку з незаконною окупацією Росією українського Криму під нові санкції потрапили компанії-оператори п’яти торговельних портів півострова – Керченського, Севастопольського, Феодосійського, Євпаторійського і Ялтинського, – а також Керченська поромна переправа.

Крім того, Мінфін США розширив список компаній і установ, які принаймні на 50 відсотків чи більше контролюються вже підсанкційними російськими банком «ВЕБ» і нафтовою компанією «Роснєфть» – тепер санкції стосуватимуться і їх.

США раніше наклали у зв’язку з дестабілізацією становища в Україні цілу низку санкцій і після окупації Криму, і після агресії Росії на сході України; санкції дісталися і діячам колишньої української влади. Схожі санкції в координації зі США запровадив і Європейський союз, а також іще низка країн; крім того, деякі країни – не члени Євросоюзу теж приєдналися до санкцій ЄС.

XS
SM
MD
LG