Доступність посилання

ТОП новини

Суд не арештував Лавриновича і призначив заставу в понад мільйон гривень


Олександр Лавринович, архівне фото
Олександр Лавринович, архівне фото

Печерський районний суд Києва обрав для колишнього міністра юстиції Олександра Лавриновича запобіжний захід у вигляді застави на суму в 1 тисячу мінімальних заробітних плат – нині це 1 мільйон 218 тисяч гривень. Термін чинності запобіжного заходу – до 30 вересня.

Також Лавринович має здати закордонний паспорт, не виїжджати з Києва без дозволу і прибувати до слідчого на першу вимогу.

Слідчий суддя Олег Білоцерківець не став на прохання Генеральної прокуратури арештовувати колишнього міністра і призначати йому втричі більшу заставу. Він вирішив, що в ГПУ не надали достатніх доказів, щоб обґрунтувати взяття Лавриновича під варту.

Олександр Лавринович відразу заявив, що оскаржить це рішення.

Лавриновича підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України, а саме у здійсненні розтрати державних коштів в особливо великих розмірах – у тому, що після закінчення строку для надання доказів у справі колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, діючи в інтересах колишнього президента Віктора Януковича, він за державні кошти придбав послуги іноземної юридичної компанії на суму 8,5 мільйона гривень.

Ці послуги ніяким чином не могли бути використані в Європейському суді з прав людини, де розглядалася справа Тимошенко, заявляють у ГПУ, бо на той час рішення ЄСПЛ вже було постановлено, і не було ніякої юридичної можливості для використання висновку цієї компанії.

У травні 2014 року Генеральна прокуратура України про кримінальне провадження проти Олександра Лавриновича і ще одного колишнього міністра юстиції Олени Лукаш. За даними ГПУ, їх підозрюють у зловживанні владою і розтраті майже 9 мільйонів гривень бюджетних коштів нібито за послуги іноземних юристів у справі проти колишнього прем’єра Юлії Тимошенко, яку розглядав Європейський суд із прав людини.

Олександр Лавринович тричі був міністром юстиції України, переважно в урядах прем’єрів Віктора Януковича і Миколи Азарова.

Перед тим, наприкінці 1980-х років, він був одним із провідних діячів Народного руху України, в 1990-х роках тривалий час був заступником голови Руху, був одним із авторів Конституції 1996 року.

XS
SM
MD
LG