Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція запропонувала «перейменувати» Дніпропетровськ без перейменування – на честь святого Петра


Дніпропетровську пропонують зберегти стару назву, наситивши її новим змістом – на честь святого Петра, заявив на прес-конференції голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, який, за даними з сайту облради, є членом фракції Партії регіонів.

За його словами, надання назві міста іншого смислового навантаження є «компромісним рішенням». Він заявив, що таким чином можна створити «своєрідний міст між нашим містом і Європою, святий Петро – це символ християнської Європи».

Водночас в «Опозиційному блоці» заявили, що хочуть ініціювати встановлення скульптур святого Петра та святого Андрія на одній із площ міста. Інший дніпропетровський діяч-регіонал, нині народний депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул нагадав у зв’язку з цим про легенду, за якою святий Андрій сам побував у місцях нинішнього Дніпропетровська.

Раніше в комісії з питань топоніміки, що діє при міськраді, зазначали, що не розглядають «Дніпропетровськ» як варіант назви, адже, за законами про декомунізацію, ця назва потребує зміни.

Але цього тижня у Дніпропетровську, на інтернет-сайті міської ради, розпочали голосування за нову назву міста, і чинна назва Дніпропетровськ є серед пропонованих; при цьому, якщо вірити сайтові, її підтримали на цей час 45 відсотків учасників голосування. Загалом жителям міста пропонують обрати з 9 варіантів, серед них 8 нових назв (Дніпрослав, Дніпро, Січеслав, Дніпровськ, Дніпрополь, Кодак, Новий Кодак, Святослав).

На початку липня у Дніпропетровську учасники нечисленного пікету вимагали залишити без змін назву міста «Дніпропетровськ», теж пропонуючи наситити її новим сенсом, але іншим: виводити частину «-петровськ» не від прізвища радянського комуністичного діяча, «всеукраїнського старости» Григорія Петровського, а від грецького слова «петрос» – «камінь».

У квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, у травні його підписав президент Петро Порошенко. За законом, зокрема, мають бути перейменовані обласні центри Кіровоград та Дніпропетровськ.

XS
SM
MD
LG