Доступність посилання

ТОП новини

СЦКК: сепаратисти вели обстріл із важких озброєнь із-посеред житлових масивів


Ілюстраційне фото: в селі Луганському після обстрілу з боку сепаратистів, 23 липня 2015 року
Ілюстраційне фото: в селі Луганському після обстрілу з боку сепаратистів, 23 липня 2015 року

У Спільному центрі контролю й координації, що працює на лінії контакту сторін конфлікту на сході України, заявили, що ввечері у п’ятницю і в ніч на суботу сепаратисти вели масовані обстріли з важкого озброєння, що мало бути відведене, прикриваючись житловими масивами.

«Черговим воєнним злочином стало ведення терористами артилерійського вогню з самого центру багатотисячного міста Горлівка», – мовиться в заяві СЦКК, яку наводить прес-центр штабу антитерористичної операції.

Керівництво української сторони СЦКК в черговий раз заявляє про неприпустимість використання бойовиками мирного населення як живого щита та про відповідальність за злочини проти людяності, які не мають часу давності, мовиться в заяві.

Як повідомили в центрі, більшість звернень щодо припинення вогню підтримувані Росією сепаратисти просто ігнорували – представництво російської сторони у Спільному центрі повідомило, що вплинути на бойовиків і змусити їх припинити вогонь не може.

Про критичну ситуацію було проінформовано керівництво Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Києві, а також офіс СММ ОБСЄ в Донецьку, залучені міжнародні важелі впливу, та вогонь із боку бойовиків зупинявся лише на короткий час, але потім відновлювався, мовиться в повідомленні.

«Керівництво української сторони Спільного центру контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін оцінює цю ситуацію як чергову спробу ескалації конфлікту. Особливо цинічним це виглядає на тлі чергового раунду мінських переговорів, які заплановані на 3 серпня, і розцінюється як намагання незаконних збройних формувань окремих районів Донецької і Луганської областей зірвати ці переговори», – заявили в Центрі.

«СЦКК попереджає бойовиків ОРДО та ОРЛО про неприпустимість намагань зірвати процес мирного врегулювання та переведення протистояння у воєнну площину. На будь-які вогневі провокації ворог отримує адекватну відсіч Збройних сил України», – мовиться в заяві.

Донецькі сепаратисти заявляли про обстріл Горлівки українськими силовиками протягом вечора п’ятниці й ночі на суботу, внаслідок якого, за їхніми словами, поранені п’ять мирних мешканців, серед яких дитина, з них четверо перебувають у тяжкому стані, – а також пошкоджені принаймні 8 житлових будинків, 3 з яких згоріли і практично знищені.

У прес-центрі штабу АТО, зі свого боку, повідомили, що протягом п’ятниці і ночі на суботу сепаратисти 109 разів порушили режим тиші, збільшивши число обстрілів позицій українських військ поблизу Донецька та на артемівському напрямку, в тому числі з озброєнь великих калібрів, що мали бути відведені, а також обстрілювали житлові частини населених пунктів.

За мінськими домовленостями, на лінії контакту ще від 15 лютого має діяти режим припинення вогню, а важкі озброєння мали бути відведені. Проте перестрілки і обстріли, і з застосуванням «відведених» озброєнь, тривають постійно. Сторони звинувачують одна одну в порушеннях і провокаціях.

XS
SM
MD
LG