Доступність посилання

ТОП новини

У Кременчуці невідомі влаштували пікет «Укртранснафти»


У Кременчуці Полтавської області близько ста людей, вдягнених в однострої працівників Кременчуцького нафтопереробного заводу, пікетують будівлю компанії «Укртранснафта».

Як повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна», ці люди вимагають відновити подачу української нафти, яку добувають підприємства компанії «Укрнафта», на «Укртатнафу».

Вони тримають плакати з написами проти виконавчого директора «Нафтогазу України» Андрія Пасішника, на кшталт «Пасішника в контейнер», і вигукують «Ганьба!», «Нам перекрили трубу, і тепер ми залишаємося без роботи і зарплати». Акція протесту відбувається мирно, без спроб штурму. Пікетувальники, молоді люди віком 25–35 років спортивної статури, не дуже охоче спілкуються з журналістами.

Водночас, як звернули увагу і кореспондент агентства, і сам Пасішник у коментарі у фейсбуці, учасники пікету, нібито працівники заводу, не можуть сказати, в якому цеху вони працюють, і плутаються у своїх посадових обов’язках та в назвах технологічних установок заводу.

Як повідомляв Пасішник, він отримав від охорони лінійно-виробничої диспетчерської станції «Кременчук» «Укртранснафти» повідомлення про штурм станції 20 невідомими чоловіками. Після прибуття правоохоронців вони припинили активні дії для захоплення і перейшли до пікету, повідомив він.

Як інформує агентство «Інтерфакс-Україна», голова філії «Придніпровські магістральні нафтопроводи» Віталій Величко повідомив журналістам, що у п’ятницю близько 11-ї ранку на диспетчерський пункт «Укртранснафти» надійшла інформація про те, що в Гадяцькому районі на 142-му кілометрі сталася аварійна ситуація на нафтопроводі і необхідно здійснити ремонт із огляду на зношеність ділянки труби. «Ця нитка потребує капремонту. Ми запропонували, щоб нафта на НПЗ йшла іншою ниткою. Але там водний розчин. Ми запропонували «Укртатнафті» скинути воду на очисні споруди і пустити тією ниткою. Але НПЗ в результаті не погодився», – сказав він.

Аварію усуватимуть 4 серпня, коли будуть відповідні матеріали, на роботи піде не більше ніж 48 годин, сказав Величко. Також він повідомив, що до згаданої ділянки труби цієї ночі кілька разів приїжджали невідомі, які, зокрема, представилися працівниками СБУ, але не пред’явили посвідчень. «Я вважаю, що це провокація з боку НПЗ, який не хоче віддавати технологічну нафту», – заявив Величко.

Пасішник, зі свого боку, написав у фейсбуці: «Єдиний завод, що працює, зупиняти ніхто ніколи не збирався, а я особисто як працівник цього підприємства в минулому цього ніколи не дозволю! На сьогодні на заводі в орендованих «Укртранснафтою» резервуарах у заводу зберігається 239 тисяч тон державної нафти. Цих обсягів, за нинішньої завантаженості НПЗ, вистачить більш ніж на місяць роботи. У свою чергу, деякі ділянки нафтопроводів в аварійному стані і потребують негайної заміни. Про ремонт однієї з таких ділянок «Укртранснафта» письмово, тричі за місяць, повідомляла всіх учасників процесу. Також «Укртранснафта» пропонувала отримувачу нафти на заводі для унеможливлення зупинки підприємства тимчасово взяти державну нафту «Укртранснафти» зі зберігання, а взамін приймати нафту «Укрнафти» у власну систему. Також «Укртранснафта» письмово зверталася до «Укртатнафти» з проханням повернути частину нафти зі зберігання у власну систему, але отримала письмову відмову. Зараз же деякі псевдопатріоти з використанням власних ЗМІ намагаються видати реальну картину подій за намагання держави зупинити власний видобуток і власну нафтопереробку».

За його словами, є повідомлення, що на місце події вже виїхала знімальна група «Телевізійної служби новин» телеканалу «1+1», щоб «зробити картинку для вечірнього випуску новин».

XS
SM
MD
LG