Доступність посилання

ТОП новини

4 серпня суд розгляне позов щодо порядку в’їзду до Криму – правозахисники


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Окружний адміністративний суд Києва у вівторок, 4 серпня, розпочне розгляд позову щодо порядку в’їзду на територію анексованого Криму, повідомила юрист Української Гельсінської групи з прав людини Дар’я Свиридова.

«На сьогодні група юристів в інтересах громадян, які проживають як на материковій частині України, так і на території Криму, так і в інтересах іноземних громадян, які зіткнулися з тим, що на сьогодні не потрапляють в ту категорію осіб, які можуть заїжджати на територію Криму, подано позов до Окружного адміністративного суду Києва», – зазначила Свиридова, повідомляє проект Радіо Свобода «Крим.Реалії».

За її словами, це рішення уряду є неприйнятним і не сприяє інтеграції Криму та громадян, які там перебувають.

Свиридова зазначила, що це є також порушенням Конституції України, оскільки обмежується свобода пересування громадян.

За її словами, існуючий порядок не роз’яснює, які можуть бути наслідки заборони про в’їзд, зокрема, як довго така заборона буде діяти, чи можна її оскаржити.

Свиридова повідомила, що вимоги про спрощення умови перетину адміністративного кордону з Кримом передані в Кабмін.

Як повідомив експерт Регіонального центру з прав людини Сергій Заєць, позивачі в суді будуть наполягати на скасуванні значної частини пунктів порядку перетину адмінкордону з Кримом або визнанні його недійсним.

4 червня Кабмін затвердив порядок в’їзду до Криму та виїзду з півострова. Згідно з постановою №367, громадяни України можуть в’їжджати в Крим і виїжджати з півострова, показавши документ, що підтверджує громадянство України, а іноземці – паспорт і спеціальний дозвіл, виданий Державною міграційною службою. Також введений порядок містить у собі список підстав, з яких громадянам України та інших країн можуть відмовити у в’їзді до Криму.

Правозахисники вважають, що ухвалений урядом порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї обмежує право на свободу пересування та не відповідає положенню Конституції України щодо можливості обмеження даного права виключно законом.

XS
SM
MD
LG