Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі Кримської польової місії не поїхали у Крим через проблеми з дозволами


Ольга Скрипник
Ольга Скрипник

Кримська польова місія з прав людини відмовилася посилати своїх спостерігачів (моніторів) на півострів для збору інформації про порушення прав людини через проблеми з отриманням спеціального дозволу на в’їзд із території материкової України. Про це проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії» повідомила заступник керівника місії Ольга Скрипник.

За її словами, раніше керівнику цієї правозахисної організації Віссаріону Асеєву Державна міграційна служба України відмовила в спеціальному дозволі.

Про відмову співробітники міграційної служби повідомили усно. Постанова Кабінету міністрів про порядок видачі спеціальних дозволів на в’їзд до Криму не передбачає дозволів для іноземців, мета яких – правозахисна діяльність. Таким чином іноземці-правозахисники не можуть легально потрапити до Криму з материка.

«Вирішили, що в липні ми не будемо заїжджати. Тому що, з одного боку, ми не хочемо порушувати закон України, з іншого – сподіваємося, що Кабмін та інші державні органи зрозуміють, що все було, м’яко кажучи, не логічно і внесуть зміни, і наші монітори зможуть легітимно заїхати в Крим», – сказала Скрипник.

Очікувалося, що спостерігачі з Росії, які працюють у складі Кримської польової місії, відвідають півострів в липні. Скрипник зазначила, що щомісячний звіт про стан справ з порушенням прав людини в Криму за підсумками липня опублікують в середині серпня, він буде ґрунтуватися на повідомленнях джерел місії на півострові.

Раніше повідомлялося, що група юристів подала позов до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою скасувати частково або повністю постанову про порядок в’їзду і виїзду з материкової України в Криму і назад. Очікується, що суд розгляне позов 4 серпня. Вимоги про спрощення умови перетину адміністративного кордону з Кримом також були передані правозахисниками в Кабінет міністрів України.

Після анексії Криму Росією в березні 2014 року між материковою Україною і півостровом встановили прикордонний режим з пунктами пропуску на адміністративному кордоні Херсонської області й анексованого півострова.

XS
SM
MD
LG