Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України називає незаконним рішення Росії щодо Херсонесу


Національний заповідник «Херсонес Таврійський»
Національний заповідник «Херсонес Таврійський»

У МЗС України називають незаконним внесення заповідника «Херсонес Таврійський» до російського реєстру культурної спадщини.

«Рішення російського керівництва включити пам’ятки і території Національного заповідника «Херсонес Таврійський» до єдиного реєстру об’єктів культурної спадщини народів Російської Федерації є ще одним свідченням ігнорування російською стороною принципів і норм міжнародного права», – йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства, опублікованій у понеділок, 3 липня.

«У контексті тимчасової окупації Росією Автономної Республіки Крим та Севастополя це рішення російської сторони не може сприйматися інакше, як спроба привласнити культурну спадщину України», – наголосили в МЗС України.

1 серпня прес-служба Кермля повідомила, що президент Росії Володимир Путін доручив внести памʼятники і території Національного заповідника «Херсонес Таврійський» в Криму до Єдиного державного реєстру обʼєктів культурної спадщини народів Російської Федерації.

Заповідник «Херсонес Таврійський», розташований на території нині окупованого Росією Кримського півострова, з 2013 року є в списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО.

Раніше Міністерство культури України просило ЮНЕСКО захистити заповідник, який в умовах російської окупації виявився недоступним для українських вчених. Крім того, Асоціація археологів України висловлювала намір звернутися до Європейської асоціації археологів із закликом не співпрацювати з російськими дослідниками, які працюють в анексованому Росією Криму.

XS
SM
MD
LG