Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти просять ЄС чинити тиск на Київ


Представник «ДНР» Андрій Пургін, архівне фото
Представник «ДНР» Андрій Пургін, архівне фото

Представники угруповань «ЛНР» та «ДНР», визнаних в Україні терористичними, вимагають від Європейського союзу чинити тиск на українську владу для запобігання ескалації конфлікту на Донбасі.

«Ми вимагаємо, щоб лідери ЄС ухвалили енергетичні заходи щодо примусу України до миру. Якщо необхідно, для цього потрібно знову зібрати «нормандський формат» на вищому рівні», – йдеться у заяві Андрія Пургіна та Олексія Карякіна, які називають себе головами «народних рад» «ДНР» і «ЛНР» відповідно.

У своїй заяві проросійські бойовики зазначають, що «гучні заяви» українського керівництва суперечать Мінським домовленостям. При цьому вони не уточнюють, які саме заяви мають на увазі.

Сепаратисти заявляють, що Київ відкидає «не тільки принципи Мінських документів, а й саму необхідність мирного, політичного врегулювання через рівноправний діалог».

Напередодні під час засідання Воєнного кабінету РНБО президент України Петро Порошенко заявив, що, враховуючи зростання кількості обстрілів українських позицій в зоні АТО, необхідно визначити стратегію та скоординувати подальші дії, потрібно визначити «план посилення оборони на випадок ескалації конфлікту».

Також 3 серпня відбулося засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі. За словами представника ОБСЄ в контактній групі Мартіна Сайдіка, триває робота щодо угоди про відведення танків, а також артилерійської зброї калібром до 100 міліметрів і мінометів калібром до 120 міліметрів, також контактна група продовжує обговорювати питання виборів. Однак тоді учасники переговорів не досягли жодних домовленостей щодо подальшого врегулювання ситуації на Донбасі.

Чергові Мінські угоди передбачають припинення вогню на сході України, відновлення контролю за кордоном і відведення важкого озброєння. Водночас бої на Донбасі тривають,а сторони звинувачують у порушенні перемир’я одна одну.

XS
SM
MD
LG