Доступність посилання

ТОП новини

Демчишин очікує переговорів щодо іноземного оператора ГТС у вересні-жовтні


Демчишин очікує переговорів про оператора газотранспортної системи у вересні-жовтні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Демчишин очікує переговорів про оператора газотранспортної системи у вересні-жовтні

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин очікує переговорів щодо оператора газотранспортної системи у вересні-жовтні. Про це він заявив в ефірі Радіо Свобода.

«Ми вже досить довго говоримо про оператора газотранспортної системи. Я думаю, що це питання буде активно обговорюватись у вересні-жовтні. Як тільки з’явиться іноземний оператор газотранспортної системи, то це також буде стимулювати іноземців приходити сюди, комфортно себе почувати, торгувати», – зазначив він.

За його словами, нині Міненерговугілля допрацьовує підзаконні акти, які стосуються закону про ринок газу.

«Ринок повинен мінятись, і я переконаний, що все-таки трейдери повинні переходити на закупівлю газу на українсько-російському кордоні... Їх треба привчати. Вони повинні спочатку попрацювати з нашими газосховищами… Я думаю, що це був би гарний приклад. Вони би зрозуміли, що операційні питання дуже скрупульозно відслідковуються. І немає зловживань. Якби один такий трейдер почав би торгувати по іншим правилам, інші б дуже швидко до нього приєднались. В Україні є ключовий актив. Це сховища. Можна було б запросити європейців, які б зберігали газ у нас за досить невеликі кошти. Ми могли б відмовитись від реверсу.І це питання може вирішитись дуже швидко. Повинно, щоб вони зробили перший крок», – наголосив міністр.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк очікує, що європейські партнери можуть стати акціонерами української газотранспортної системи.

Газотранспортна система України є другою в Європі та однією з найбільших у світі. Вона виконує дві основні функції: забезпечення природним газом внутрішніх споживачів, а також транзит природного газу через територію України у країни Західної та Центральної Європи.

XS
SM
MD
LG