Доступність посилання

ТОП новини

У Японії запустили перший атомний реактор після зупинки через «Фукусіму-1»


АЕС «Сендай», архівне фото
АЕС «Сендай», архівне фото

У Японії запустили перший атомний реактор після дворічної перерви, що була викликана катастрофою на АЕС «Фукусіма-1» 2011 року.

Як повідомила енергогенерувальна компанія «Кюсю Денрьоку», вона запустила реактор першого енергоблоку атомної електростанції «Сендай» на південному заході Японії о 10.30 за місцевим часом.

Реактор, збудований 31 рік тому, поновлює роботу за суворішими, ніж раніше, правилами безпеки, що були запроваджені після катастрофи. Як очікують, він вийде на повну потужність і енергоблок почне виробляти електроенергію до п’ятниці, 14 серпня.

Проти запуску реактора перед АЕС «Сендай» протестували кількасот осіб, сталися сутички з поліцією.

У Японії ще досить сильні антиатомні настрої. Тим часом японські електрогенерувальні компанії вже подали заявки на запуск іще 23 реакторів.

Усі атомні реактори в Японії були зупинені два роки тому після того, як 2011 року сталася катастрофа на АЕС «Фукусіма-1»: станція витримала землетрус, але була пошкоджена цунамі після того землетрусу. На станції вийшла з ладу система охолодження, що призвело до розплавлення активних зон кількох її реакторів і значних викидів радіоактивних речовин назовні. Навколо станції мусили тоді евакуювати понад сто тисяч людей.

XS
SM
MD
LG