Доступність посилання

ТОП новини

У HRW розкритикували заборону на ввезення до України антиукраїнських книжок


Дослідник правозахисної організації Human Rights Watch у справах України і Білорусі, росіянка Юлія Горбунова опублікувала на сайті організації допис із критикою рішення України заборонити ввезення на свою територію низки книжок антиукраїнського спрямування.

Дослідник вважає, що найкращою протиотрутою проти зловмисної дезінформації є правда, а списки і заборони порушують свободу висловлювання і кидають тінь на образ країни, яка заявляє, що дотримується демократичних цінностей.

Вона також висловила у вівторок увечері сумнів щодо того, як саме буде дотримуватися заборона: наприклад, чи будуть штрафувати, а чи арештовувати тих, хто намагатиметься провезти ці книжки у валізі, чи що робитимуть із українцями, які читатимуть ці книжки завдяки інтернетові.

Горбунова згадала й низку інших схожих, за її словами, «суперечливих кроків» України. На її думку, це, в першу чергу, створення Міністерства інформаційної політики вісім місяців тому, що збіглося з «хвилею повідомлень правозахисників і засобів інформації про зловживання українських сил у конфлікті на сході України». За словами дослідниці, розлючені українські журналісти й блогери назвали цей орган «міністерством правди» і протестували проти нього по всій Україні. Крім того, нагадала вона, Україна заборонила всі кінофільми, зняті в Росії після січня 2014 року, а також російські фільми, зняті після 1991-го, якщо вони висвітлюють російських військових у позитивному світлі. Також кілька більш чи менш відомих російських співаків і акторів в Україні занесли в «чорні» чи «білі» списки залежно від того, на яку сторону конфлікту ті себе поставили, додала дослідниця Human Rights Watch.

В Україні список із наразі 38 книжкових видань антиукраїнського змісту, заборонених до ввезення на митну територію України, був укладений Державним комітетом телебачення і радіомовлення ще на початку минулого місяця, липня, і ще того ж місяця запроваджений Державною фіскальною службою. Але велику увагу він привернув лише у вівторок, 11 серпня, коли про нього критично відгукнулася новопризначена речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова.

У Держтелерадіо у відповідь заявили, що «істерика» МЗС Росії через заборону ввезення низки книжок засвідчила, що Україна на правильному шляху, діючи на захист власного інформаційного суверенітету. Перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак наголосив, що список укладений на виконання вимог законодавства України. Зокрема, стаття 28 закону «Про видавничу справу» встановлює, що діяльність у видавничій справі не може бути використана на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету та територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганди війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів.

XS
SM
MD
LG