Доступність посилання

ТОП новини

Справу затриманого екс-депутата Маркова розгляне у п’ятницю суд Генуї – італійські медіа


Ігор Марков, архівне фото
Ігор Марков, архівне фото

Справу затриманого в Італії колишнього народного депутата Ігоря Маркова розгляне у п’ятницю, 14 серпня апеляційний суд міста Генуї, інформують італійські медіа.

За повідомленнями, Марков відмовився від державного адвоката в Італії і попросив надати довіреного захисника, звернувшись по допомогу до посольства Росії в Римі.

Суд має вирішити, чи існують передумови для утримання Маркова у в’язниці в очікуванні рішення італійської влади про його екстрадицію. За винятком непередбачуваних сюрпризів, майже очевидно, що затриманий залишиться у в’язниці, пише видання La Repubblica.

Протягом сорока днів Генеральна прокуратура України повинна відправити до Генуї необхідні документи, на основі яких Італія має ухвалити рішення стосовно екстрадиції Ігоря Маркова.

Як зазначають місцеві аналітики, окрім юридичної складової, справа може стати дипломатичним викликом для уряду Маттео Ренці: з одного боку, Україна вимагає естрадиції Маркова, звинувачуючи його в заворушеннях в Одесі 2007 року, а з іншого боку, Росія підтримує «Комітет порятунку України», членом якого є Ігор Марков.

При цьому, як зауважує видання, затриманий Марков може наполягати на тому, що його переслідують за політичними мотивами і в київській тюрмі він може зазнати тортур.

42-річний колишній народний депутат України Ігор Марков прибув із Москви до Мілана у вівторок, 11 серпня. Після ретельної перевірки в аеропорту і попри сумніви щодо його подвійного громадянства та дипломатичного паспорта, поліція впустила Маркова до Італії, однак почала стежити за його пересуванням. Після прибуття до готелю в Санремо і після ночі в Монтекарло в компанії з російськими бізнесменами вранці в середу, 12 серпня у готелі італійського курорту Санремо Ігоря Маркова затримала місцева поліція.

У жовтні 2013 року лідера проросійської партії «Родіна» Ігоря Маркова затримали в Одесі і звинуватили в хуліганських діях. Ідеться про події 2007 року, коли біля Одеської обласної держадміністрації відбувалися пікети проти встановлення в місті пам’ятника російській імператриці Катерині II. Маркова підозрювали в організації побиття учасників акції, а також безпосередньо в самому побитті громадян, повідомляли в МВС.

Крім того, у 2013 році Вищий адміністративний суд позбавив Ігоря Маркова мандата, погодившись із аргументами позивачів, що результати виборів в одномандатному окрузі № 133 в Одесі, де той був обраний, неможливо встановити.

Сам Марков стверджував тоді, що це політична помста владної на той час Партії регіонів за те, що він далі стоїть на проросійській позиції, яка розбігалася з тодішнім офіційним курсом влади України на євроінтеграцію.

У лютому 2014 року в Одесі Приморський районний суд звільнив Маркова з-під варти.

Нещодавно в Москві Ігор Марков разом із колишнім українським прем’єром Миколою Азаровим оголошував про створення «комітету порятунку України».

XS
SM
MD
LG