Доступність посилання

ТОП новини

Борці з хімічною зброєю висловили занепокоєння, що ісламісти могли використати її в Іраку


Організація за заборону хімічної зброї висловила серйозне занепокоєння у зв’язку з повідомленнями про те, що екстремістське угруповання «Ісламська держава» використало в Іраку хімічну зброю.

Як заявила організація, вона тримає зв’язок із владою Іраку і готова дослідити детальні звіти про це, якщо вони надійдуть.

Минулого тижня німецькі військові спостерігачі в курдському автономному регіоні на півночі Іраку заявили, що угруповання «Ісламська держава», ймовірно, використало проти курдських сил снаряди з хлором, використаним як бойова отруйна речовина.

У США вважають, що там був використаний іприт, відомий також як «гірчичний газ». Як припускають у Вашингтоні, він міг потрапили в руки ісламістів із запасів хімічної зброї Сирії, де теж діє це угруповання, коли влада сирійського президента Башара аль-Асада погодилася 2013 року знищити свої хімічні арсенали.

За повідомленнями, напад із застосування хімічної зброї на позиції курдських загонів «пешмерґа» в Іракському Курдистані, що воюють там проти «Ісламської держави», стався 11 чи 12 серпня. Близько 60 курдських бійців, що потрапили під обстріл, потерпали від труднощів із диханням, що виглядає як ознака застосування хлору чи іприту.

XS
SM
MD
LG