Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики «Ісламської держави» стратили дослідника стародавньої Пальміри


Прапор угруповання «Ісламська держава» над будівлею античного театру в Пальмірі, Сирія, травень 2015 року
Прапор угруповання «Ісламська держава» над будівлею античного театру в Пальмірі, Сирія, травень 2015 року

Бойовики угруповання «Ісламська держава» стратили 82-річного вченого Халеда Асада в Пальмірі та повісили його тіло на колоні в історичній частині стародавнього міста. Про це повідомив начальник сирійського відомства з охорони пам’яток Маамун Абдулкарім.

«Тільки уявіть, що науковця, який зробив пам’ятний внесок в історію, обезголовлюють… і його труп досі висить на одній з античних колон у центрі Пальміри. Діяльність цих злочинців – це прокляття», – сказав Абдулкарім 18 серпня.

Халед Асад понад 50 років був начальником департаменту охорони античних пам’яток у Пальмірі. Він став відомим завдяки науковим розвідкам, опублікованим у міжнародних археологічних журналах. Учений розповідав про Пальміру, яка процвітала в давні часи, будучи центром торгівлі вздовж Шовкового шляху.

Бойовики угруповання «Ісламська держава» встановили контроль над Пальмірою в другій половині травня 2015 року. За повідомленнями, за чотири дні після захоплення міста були вбиті понад 400 людей. Пам’ятки античності ще не постраждали, проте є інформація, що бойовики їх замінували.

Археологічні пам’ятки Пальміри включені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

XS
SM
MD
LG