Доступність посилання

ТОП новини

Держбюджет отримав лише понад 7,5 тисяч «корупційних» коштів – Центр протидії корупції


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Держбюджет України за перше півріччя цього року отримав лише понад 7,5 тисяч гривень так званих «корупційних активів», у той час як на банківських рахунках «заморожені» кілька мільйонів гривень «корупційних» грошей, повідомила керівник всеукраїнського Центру протидії корупції Дар’я Каленюк.

«За півроку 2015 року було повернуто у бюджет 7865 гривень 77 копійок корупційного майна. У бюджеті на цей рік передбачалось, що буде наповнення від реалізації конфіскованого корупційного майна на суму півтора мільярда гривень», – зазначила Каленюк.

Експерти Центру протидії корупції пов’язують це із нездатністю правоохоронців ефективно шукати і повертати ці кошти, як і конфісковувати майно, здобуте злочинним (корупційним) шляхом. Держава, у свою чергу, не навчилась управляти арештованими і конфіскованими майном і коштами, заявляє Каленюк.

Центр протидії корупції – громадська організація, яка об’єднує експертів з юридичного, медійного та громадсько-політичного секторів, які коренем ключових проблем розвитку України вважають корупцію.

Минулого місяця міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що створив у міністерстві управління для забезпечення повернення активів, здобутих злочинним шляхом.

За словами міністра, першими завданнями нового управління мають стати справи, пов’язані з Миколою Злочевським (колишнього міністра екології в Україні звинувачують у виведенні за кордон державних коштів), Сергієм Курченком (компанії якого звинувачують у шахрайстві і відмиванні грошей на великі суми), Дмитром Фірташем і його групою компаній чи Владиславом Каськівим і «Держінвестпроектом», який, як зазначив Арсен Аваков, сприяв виведенню в офшори суми в майже сто мільярдів докризових гривень.

XS
SM
MD
LG