Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові звільнили з-під варти волонтера, що складав безпілотники для АТО


Апеляційний суд Харківської області задовольнив скаргу обласної прокуратури на вирок Дзержинського районного суду міста щодо волонтера, конструктора безпілотних літаків Дмитра Явдошенка, засудженого за ухиляння від служби в армії.

«Апеляційний суд не може, згідно з новим Кримінальним процесуальним кодексом, постановляти виправдальний вирок. Це прорегатива суду першої інстанції. Стосовно зміни запобіжного заходу, то прокуратура не наполягала на реальному терміні покарання Явдошенку», – повідомив прокурор Володимир Кочетов.

Дмитрові Явдошенку обраний запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання на час, поки триватиме повторний розгляд кримінального провадження.

Готуючи документи для апеляції, в прокуратурі провели експертизу судового засідання Дзержинського районного суду, де в червні винесли вирок про ув’язнення Явдошенка. Як продемонстрував аудіозапис, суд не в повному обсязі поінформував Дмитра Явдошенка про його права і обов’язки, повідомила речниця обласної прокуратури Віта Дубовик.

Програміст Дмитро Явдошенко наполягає, що не переховувався від мобілізації, і в разі, якщо його знову призвуть до райвійськкомату для проходження служби, він обов’язково з’явиться.

Наразі невідомо, коли почнеться перегляд справи волонтера в суді першої інстанції.

Раніше заступник обласного військкомату Юрій Калгушкін обіцяв, що при перегляді справи в суді військовий комісаріат готовий підтримати Явдошенка, який в тилу працює на українську армію. Військовий комісар переконаний, що волонтера можуть юридично оформити до якогось районного військкомату в Харкові, а сам Явдошенко далі складатиме безпілотники для аеророзвідки в зоні АТО.

Волонтер Дмитро Явдошенко в СІЗО пробув 70 днів, прокуратура подала документи на апеляцію із порушенням термінів, передбаченими законом.

За ґрати волонтера, конструктора, програміста Дмитра Явдошенка відправили з судової зали одразу після вироку 10 червня.

Дзержинський районний суд покарав Явдошенка на два роки ув’язнення за ухиляння від мобілізації.

XS
SM
MD
LG