Доступність посилання

ТОП новини

Генштаб відкинув заяви сепаратистів про «український наступ»


Генеральний штаб Збройних сил і Міністерство оборони України назвали фальсифікацією твердження сепаратистів про нібито плани наступу українських військ на тимчасово окуповані території Донбасу.

Міноборони і Генштаб вважають такі фальсифікації «черговою інформаційно-пропагандистською провокацією проти народу України, що має виправдати заплановані дії російсько-терористичних військ щодо зриву мінських домовленостей, а також відведення озброєння калібру менше за 100 міліметрів», заявила прес-служба Генштабу у фейсбуці.

Як вважають українські військові, така «паніка» в лавах сепаратистів «уже стала традиційною під час підготовки до активних бойових дій зі свого боку та має на меті створити в інформаційному просторі хибне уявлення про діяльність військово-політичного керівництва та Збройних сил України».

Крім того, такі заяви і фіктивні «документи», що мають їх виправдати, мають на меті «розв’язати руки російським військам на території України у випадку відкритої агресії з метою захисту «безпорадних» сепаратистів та російськомовного населення Донбасу, змусити Україну сісти за стіл переговорів із ватажками бандитів як повноправними суб’єктами міжнародного правового поля», заявили у Генштабі.

«Ми однозначно заявляємо, що Збройні сили України не допустять провокацій у Донецькій та Луганській областях, але в разі спроб наступу бойовиків та російських найманців нададуть гідну відсіч ворогові!» – мовиться в заяві.

Раніше у п’ятницю, 21 серпня, один із військових ватажків підтримуваного Росією сепаратистського збройного угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним, Едуард Басурін знову твердив, що «розвідка ДНР» фіксує «підготовку України до наступальних дій».

У четвер, 20 серпня, він уже заявляв, ніби має інформацію про плани наступу Збройних сил України на Донбасі, буцімто отриману від «джерела в українському Генштабі».

Натомість голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що напередодні Дня Незалежності України 24 серпня СБУ має інформацію про підготовку до наступу військ угруповань «ДНР» і «ЛНР».

Останнім часом обидві сторони вже кілька разів заявляли про плани наступу з боку противника.

Ці заяви почали лунати після того, як останніми днями різко загострилося протистояння практично на всій лінії контакту сторін конфлікту в частині сходу України. Об’єднані російсько-сепаратистські сили значно посилили обстріли українських позицій і населених пунктів на вільній території України, але в загостренні і сепаратисти, і Москва звинуватили українську сторону. Українські силовики наполягають, що відкривають вогонь тільки у відповідь на обстріли і намагаються уникати обстрілів по територіях окупованих населених пунктів. Росія взагалі заперечує свою причетність як держави до подій у частині Донбасу і постійно вимагає від Заходу «тиску на Київ», не згадуючи про власні зобов’язання за мінськими домовленостями і про власну відповідальність за їхні постійні порушення.

XS
SM
MD
LG