Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі в Берліні запропонує новий формат розмов про Україну


Анджей Дуда
Анджей Дуда

Президент Польщі Анджей Дуда заявляє, що формат міжнародних переговорів щодо ситуації в Україні потрібно змінити і він планує запропонувати новий формат під час свого візиту до Берліна 28 серпня.

«Не уявляю собі, щоб у ньому не брали участі сильні європейські держави, але також у ньому могли б взяти участь Сполучені Штати як наддержава, на яку Росія точно мусить зважати, а також сусіди України, тобто ті, які безпосередньо зацікавлені тим, що відбувається», – заявив Дуда на борту літака, повертаючись у Варшаву із Таллінна.

На запитання, чи відповідним до ситуації був би так званий «женевський формат», тобто розмови за участю ЄС, США, України і Росії, президент Польщі відповів: «Ще тоді, коли я був депутатом Європейського парламенту, я запитував, чому там нема Європейського союзу. Було б краще, якби представник якоїсь європейської установи був присутній за столом переговорів як сторона, а не тільки Німеччина і Франція».

За словами польського президента, таким представником ЄС в міжнародних переговорах щодо ситуації в Україні могла б бути координатор європейської дипломатії Федеріка Моґеріні.

23 серпня президент Польщі Анджей Дуда відвідав Таллінн. Це був його перший закордонний візит на посаді глави польської держави. Під час відзначень Європейського дня пам’яті жертв тоталітаризму він заявив, натякаючи на Росію: «Не можемо погодитися з порушенням міжнародного права, з порушенням кордонів і суверенітету держав».

Також він звернувся до країн-членів НАТО: «Запрошуємо і очікуємо, щоб зброя держав НАТО була розміщена на тих територіях, які сьогодні є східним флангом альянсу».

Наразі у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі участь беруть представники України, Росії, ОБСЄ, а також угруповань «ЛНР» і «ДНР».

Чергові мінські угоди передбачають припинення вогню на сході України, відновлення контролю за кордоном і відведення важкого озброєння. Водночас бої на Донбасі тривають, сторони звинувачують у порушенні перемир’я одна одну.

На 24 серпня в Берліні запланована зустріч лідерів України, Німеччини і Франції з приводу ситуації на Донбасі.

XS
SM
MD
LG