Доступність посилання

ТОП новини

Керівники України, Німеччини і Франції виступили за повне виконання мінських угод


Президент України Петро Порошенко (праворуч), канцлер Німеччини Ангела Меркель (посередині), президент Франції Франсуа Олланд (зліва)
Президент України Петро Порошенко (праворуч), канцлер Німеччини Ангела Меркель (посередині), президент Франції Франсуа Олланд (зліва)

Керівники України, Німеччини і Франції, які 24 серпня зустрілися в Берліні, заявили після зустрічі, що виступають за неухильне виконання мінських домовленостей у повному обсязі.

І президент України Петро Порошенко, і канцлер Німеччини Анґела Меркель, і президент Франції Франсуа Олланд наголошували, що саме виконання мінських домовленостей є єдиною можливістю досягти виходу з кризи на сході України.

Серед таких неодмінних пунктів мінських домовленостей вони називали і дотримання режиму припинення вогню і відведення важких озброєнь, і звільнення заручників, і вирішення гуманітарних проблем населення окупованих територій.

Усі троє особливо звернули увагу на роль Організації з безпеки і співпраці в Європі у моніторингу за виконанням цих домовленостей. Меркель, зокрема, нагадала, що нині спостерігачі ОБСЄ на сході України не мають вільного доступу, їхні безпілотні апарати потрапляють під глушення сигналу.

За словами Порошенка, учасники нинішніх переговорів чітко домовились про необхідність забезпечити спостерігачам ОБСЄ безперешкодний доступ до всіх територій, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону, для того, щоб припинити заходження на окуповану територію підрозділів російської армії, завезення зброї та амуніції.

Крім того, сказав він, учасники зустрічі приділили особливу увагу звільненню заручників, включно з тими, які зараз перебувають на території Росії, серед яких Олег Сенцов, Надія Савченко та інші.

За словами президента, йому «приємно констатувати, що Україна неухильно виконує взяті на себе зобов’язання і щодо режиму припинення вогню, і щодо співпраці з ОБСЄ, і щодо відведення важкої техніки, і щодо виконання гуманітарних питань».

Натомість, наголосив Порошенко, «ми чітко декларуємо, що на сьогоднішній день, на жаль, саме Росія і підтримувані нею бойовики становлять єдину загрозу для відновлення миру і стабільності в регіоні».

Керівники трьох із чотирьох держав «нормандської четвірки» зустрілися без участі президента Росії Володимира Путіна, щоб обговорити становище на сході України і шляхи його деескалації.

XS
SM
MD
LG