Доступність посилання

ТОП новини

У Раді зареєстрували ще один законопроект, що дозволить голосувати переселенцям


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

У Верховній Раді України зареєстрували ще один законопроект, що має на меті забезпечити можливість внутрішньо переміщеним особам голосувати на місцевих виборах 25 жовтня.

Ініціаторами документу виступили низка народних депутатів, а також громадянська мережа «Опора» й ініціативи «Восток SOS» і «Крим SOS».

Законопроект передбачає внесення змін до законів України «Про місцеві вибори», «Про державний реєстр виборців» і «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Передбачається, що переселенець може звернутись до органу ведення реєстру виборців за місцем взяття його на облік як внутрішньо переміщеної особи із заявою про зміну його виборчої адреси. У заяві повинна бути зазначена адреса фактичного проживання, яка відповідно до довідки переселенця і буде адресою голосування. Подати таку заяву потрібно буде не менш, ніж за 15 днів до дня голосування.

Правдивість довідки переселенця, копія якої додається до заяви про зміну місця голосування, будуть перевіряти уповноважені органи. Повторно змінити місце голосування переселенець зможе лише через 365 днів.

«Ми проти того, щоб вузькопартійні політичні мотиви стояли перед правами людини. Ми розуміємо, що є дуже велика протидія цьому, але ми будемо звертатись до міжнародної спільноти, яка в різний спосіб надаватиме підтримку цій ініціативі і сподіваємось, що Верховна Рада відкриє очі і керуватиметься Конституцією, а не інтересами певних суб’єктів виборчого процесу», – заявила координатор виборчих програм громадської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

Ініціатори законопроекту очікують, що Верховна Рада проголосує його всередині вересня.

Раніше цього місяця схожий законопроект зареєстрували народні депутати Віктор Бондар і Віталій Хомутиннік з партії «Відродження».

6 серпня президент України Петро Порошенко підписав закон про місцеві вибори в Україні, ухвалений раніше Верховною Радою. Згідно з документом, виборчий бар’єр підвищується з 3 до 5 відсотків. Закон виключає участь у місцевих виборах політичних блоків, а також передбачає, що вибори не відбудуться в частині Донбасу і в анексованому Росією Криму.

Станом на 25 серпня, за даними Мінсоцполітики, в Україні зареєстрували 1 449 245 переселенців із Донбасу і Криму. Понад 75% із них мають право голосу.

Передвиборча кампанія до місцевих виборів в Україні стартує 5 вересня. Місцеві вибори в Україні заплановані на 25 жовтня.

XS
SM
MD
LG