Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України: вирок Сенцову і Кольченку незаконний


Олег Сенцов (л) і Олександр Кольченко в суді, 25 серпня 2015 року
Олег Сенцов (л) і Олександр Кольченко в суді, 25 серпня 2015 року

Міністерство закордонних справ України засуджує вироки, винесені сьогодні в російському суді українському режисерові Олегу Сенцову й активісту Олександру Кольченку.

«Пародія на правосуддя в Росії! Ми рішуче засуджуємо незаконні вироки Сенцову і Кольченку. Свободу нашим Героям!», – написала речниця МЗС України Мар’яна Беца у Twitter.

«Неправомірне судове рішення, яке базується на сфабрикованих матеріалах слідства, отриманих, у тому числі, внаслідок застосування до українських громадян психологічного тиску та фізичних тортур, стало остаточним підтвердженням політичної заангажованості судової системи Російської Федерації. Виконуючи політичне замовлення влади Кремля, суд повністю знехтував законом, проігнорувавши, зокрема, надані захистом українських громадян докази про їхню непричетність до інкримінованих дій. Такий вирок свідчить про відхід Росії від принципу неупередженості слідчого процесу та дотримання універсальних норм у сфері прав людини», – йдеться в заяві, опублікованій на сайті МЗС.

У відомстві наголосили, що Олег Сенцов, Олександр Кольченко, а також інші громадяни України, що нині незаконно утримуються на території Росії, є політичними заручниками і невинними жертвами агресії Росії проти України.

Міністерство закордонних справ України також закликало світове співтовариство публічно засудити «цей цинічний злочин проти основоположних прав людини і посилити політичний та дипломатичний тиск на Російську Федерацію з метою звільнення всіх громадян України, які продовжують незаконно утримуватися на території РФ».

25 серпня суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Кольченка – до 10 років позбавлення волі.

Після оголошення вироку Сенцов і Кольченко заспівали Гімн України.

Олега Сенцова й Олександра Кольченка заарештували навесні 2014 року в Криму, який Росія анексувала, і звинуватили в організації терактів на півострові.

Сенцов і Кольченко свою провину заперечують. Правозахисний центр «Меморіал» визнав підсудних політв’язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні закликала Росію зняти обвинувачення проти Сенцова й Кольченка.

XS
SM
MD
LG