Доступність посилання

ТОП новини

Захист: якщо апеляцію в справі Сенцова і Кольченка відхилять, підемо в ЄСПЛ


Сенцов і Кольченко заспівали у суді гімн України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Захист двох українських активістів, яких сьогодні російський суд засудив до тривалих термінів ув’язнення, заявляє про намір звертатися до Європейського суду з прав людини у разі, якщо Верховний суд Росії відхилить апеляцію на вирок. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив адвокат Сенцова Дмитро Дінзе.

Він наголосив, що суд у російському Ростові-на-Дону залишив без уваги доводи на користь невинуватості підсудних, а також не виніс жодного рішення з приводу розслідування інформації про тортури, про які заявив Олег Сенцов і головний свідок на процесі Геннадій Афанасьєв.

«Ми розраховували на м’якший вирок, але вийшло 20 років, як і обіцяли Сенцову співробітники ФСБ, що його затримували. Будемо оскаржувати у Верховному суді, він набагато об’єктивніше дивиться на такі справи. Я даю відсотків 20 на те, що після апеляції щось зміниться в цьому вироку. Суд не взяв до уваги наші докази того, що ні Сенцов, ні Кольченко не мали стосунку до «Правого сектору», а також проігнорував заяви про тортури», – сказав Дінзе.

Адвокат назвав справу проти Сенцова і Кольченка політичною, нагадавши, що і Amnesty International, і російський правозахисний центр «Меморіал» визнали їх політв’язнями.

25 серпня військовий суд у російському місті Ростов-на-Дону засудив кінорежисера Олега Сенцова до 20 років ув’язнення в колонії суворого режиму, а еколога і антифашистського активіста Олександра Кольченка до 10 років за звинуваченнями у «тероризмі», які вони заперечують і називають політично вмотивованими.

XS
SM
MD
LG