Доступність посилання

ТОП новини

У Варшаві протестували на підтримку Сенцова і Кольченка


Учасники акції протесту проти вироків Сенцову і Кольченку біля воріт посольства Росії у Варшаві, 25 серпня 2015
Учасники акції протесту проти вироків Сенцову і Кольченку біля воріт посольства Росії у Варшаві, 25 серпня 2015

Біля посольства Росії у Варшаві близько 40 людей провели акцію протесту проти вироку Олегу Сенцово і Олександру Кольченку. Активісти також вимагали припинення російської окупації українських територій.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, учасники акції протесту з польськими, українськими та російськими прапорами, а також плакатами «Свободу політв’язням Криму, справжні терористи – у Кремлі», скандували «Свободу Сенцову», «Путін йди геть!».

«Я хочу, щоб мені щодня не було соромно за Росію. Щоб я перестала з жахом читати новини і розуміти, що я не в змозі нічого зробити, а мої співвітчизники сприймають це як належне і бояться піти проти держави, яка страшна, жорстока і репресивна, але одночасно – це наша Батьківщина. Нам там жити і нашим дітям. Ми повинні боротися за свободу цієї держави», – сказала учасниця протесту, громадянка Росії Маша Макарова.

Організаторами акції протесту у Варшаві стали польське відділення «Міжнародної амністії», організація «Громадянський комітет солідарності з Україною», «За вільну Росію» і фонд «Наш вибір».

Акція протесту проти вироку Сенцову-Кольченку пройшла також в Україні.

25 серпня суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років позбавлення волі, Кольченка – до 10 років позбавлення волі за звинуваченнями в організації терактів у Криму.

Олега Сенцова й Олександра Кольченка заарештували навесні 2014 року у Криму, який Росія анексувала, і звинуватили в організації терактів на півострові.

Сенцов і Кольченко свою провину заперечують. Правозахисний центр «Меморіал» визнав підсудних політв’язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні закликала Росію зняти обвинувачення проти Сенцова й Кольченка.

XS
SM
MD
LG