Доступність посилання

ТОП новини

ООН: потік мігрантів через Балкани складе 3 тисячі на день


Кількість мігрантів, що перетинають балканські країни на північ у бік Європейського союзу може досягти трьох тисяч на день, йдеться в прогнозі Організації Об’єднаних Націй, поширеному 25 серпня.

Верховний комісар ООН у справах біженців повідомляє, що близько трьох тисяч людей, як очікується, будуть прибувати в Македонію щодня з Греції, першої країни ЄС, якої вони досягають, втікаючи від конфліктів і поневірянь на Близькому Сході.

«Ми не бачимо якогось кінця притоку людей в найближчі місяці», – заявила прес-секретар агентства ООН у справах біженців Мелісса Флемінг. Вона згадала насильство в Сирії й Іраку і гірші умови для біженців в переповнених таборах у Туреччині, Йорданії й Лівані.

За словами Флемінг, Німеччина і Швеція прийняли 43 відсотків осіб, які шукають притулку в Євросоюзі і запропонувала, що тягар біженців був розділений більш рівномірно.

«Ми щиро віримо, якщо будуть прийняті правильні заходи, то Європа зможе з цим впоратися», – сказала вона. Флемінг додала, що нинішнє число біженців значно перевищує кількість біженців за минулий рік, «але це не переверне Європу з ніг на голову».

Становище на кордонах Європейського союзу різко загострилося останніми місяцями. Євросоюз був змушений піти на термінові кроки після того, як у квітні в Середземному морі потонули, як вважають, близько 800 мігрантів тільки з одного затонулого переповненого судна, що прямувало до берегів Італії з Лівії.

Саме Італія і Греція стають першими країнами ЄС для більшості тих, хто втікає від воєн на Близькому Сході і в Африці. За даними прикордонного агентства Євросоюзу «Фронтекс», протягом попереднього місяця до ЄС дісталися 107 тисяч мігрантів. Із них майже 21 тисяча прибула до самої лише Греції за один попередній тиждень, а протягом липня – 50 тисяч, що більше, ніж за весь минулий рік.

Але перебираються до Євросоюзу не тільки втікачі від воєн: у Німеччині, наприклад, 40 відсотків шукачів притулку – це біженці з Балкан, де важке економічне становище, але війни вже давно немає. За оцінками експертів, протягом цього року Німеччина прийме 800 тисяч шукачів притулку.

XS
SM
MD
LG