Доступність посилання

ТОП новини

Іноземці-добровольці пікетували ДМС, прохаючи громадянства


Бійці-іноземці прийшли під ДМС вимагати українського громадянства
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

Бійці-іноземці прийшли під ДМС вимагати українського громадянства

Іноземці-учасники бойових дій на Донбасі пікетували будівлю Головного управління Державної міграційної служби Києва.

Члени «Правого сектору», батальйону ОУН та «Чорного комітету» вимагали надання громадянства всім іноземним добровольцям або дозволу на проживання на території України.

За словами речника «Правого сектору» Артема Скоропадського, лише в їхній організації понад 40 бійців, які не є громадянами України і яким, якщо їм доведеться повернутись у свої країни, загрожують значні тюремні строки.

«Це значить, що воювати на фронті за Україну можна, значить, вмирати за Україну на фронті можна іноземцям – громадянам Росії, Білорусії, грузинам, полякам. Коли вони державі вигідні, їх відправляють на фронт. А коли їм треба надати громадянство, то тут вже – ні, давайте всякі папірці заповнюйте. Щоб гинути, вони папірці не заповнювали. А щодо громадянства – вмикає (держава. – ред.) всю свою бюрократичну силу і відсікає патріотів і добровольців від отримання українського громадянства», – заявив Скоропадський.

Після короткого пікету учасники акції зайшли в будівлю ДМС. Тоді до них погодились вийти представники відомства.

Працівники ДМС заявили, що готові розглядати і розбиратись у кожній окремій справі. Але вони заперечили звинувачення на свою адресу щодо зволікання з наданням громадянства учасникам АТО з інших країн.

За словами заступниці начальника управління ДМС у Києві Оксани Ярославцевої, оптимальним сценарієм для учасників бойових дій на Донбасі є подання від МВС або Міністерства оборони про те, що надання їм громадянства є державним інтересом для України. Це значно спрощує процедуру отримання паспорта.

Щоправда, зазначила Ярославцева, наразі у них на розгляді є не більш як десять таких подань від профільних міністерств.

«Ці подання зараз на розгляді. Вони в роботі. За законом, ми маємо для цього до 9 місяців. Є певна кількість перевірок. Від міністерств таких подань було близько 5–10. Я зараз не можу сказати точно. Але 5 точно було», – повідомила заступниця начальника управління ДМС у місті Києві.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. За цей час, за даними ООН, там загинуло понад 6 тисяч 800 людей.

XS
SM
MD
LG