Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині створений тимчасовий уряд перед достроковими виборами


Реджеп Тайїп Ердоган (л) і Ахмет Давутоглу (п), архівне фото
Реджеп Тайїп Ердоган (л) і Ахмет Давутоглу (п), архівне фото

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу призначив тимчасовий уряд країни, що керуватиме нею до позачергових парламентських виборів 1 листопада. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган затвердив його склад.

До складу нового уряду, крім кількох міністрів із попереднього складу, ввійшли представники опозиційних націоналістичної і прокурдської партій.

Зокрема, одним із чотирьох віце-прем’єрів призначений Тугрул Тюркеш, член крайньої правої Партії націоналістичного руху. Ця партія відмовилася ввійти до тимчасового уряду, і тепер його можуть виключити з неї.

Крім того, міністром у справах Європейського союзу і міністром розвитку стали члени лівої прокурдської Народно-демократичної партії Алі Хайдар Конджа і Мюслюм Доган.

Загалом Давутоглу запропонував представникам опозиційних партій 11 міністерських місць із загалом 26 в тимчасовому уряді, але більшість відмовилася ввійти в нього.

Іще одна з «новинок» нового уряду – присутність на посаді міністра у справах жіноцтва і родини вченої Айшен Ґюрджан, яка стане першим в історії сучасної Туреччини членом уряду, що братиме участь у його роботі в ісламській хустці. У світській Туреччині такі хустки були заборонені в навчальних закладах і в офіційних ситуаціях, але нині владна Партія справедливості і розвитку, що має ісламістське коріння, поступово послабила такі обмеження.

Тиждень тому президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що призначить дострокові вибори на 1 листопада, бо в парламенті, обраному на попередніх чергових виборах у червні, не вдалося створити урядову коаліцію.

Попередніми днями Ахмет Давутоглу, який був призначений формувати новий уряд, полишив ці спроби. Його Партія справедливості і розвитку на червневих виборах уперше від її приходу до влади 2002 року втратила абсолютну більшість у парламенті і для створення уряду потребувала коаліційних партнерів серед менших парламентських партій, із якими не змогла домовитися про це.

XS
SM
MD
LG