Доступність посилання

ТОП новини

Іще одне рейтингове агентство прирівняло домовленість України з кредиторами до дефолту


Рейтингове агентство Standard & Poor’s теж прирівняло у п’ятницю до дефолту результати домовленості України з міжнародними кредиторами про реструктуризацію боргу і списання його частини.

Агентство підтвердило довготерміновий кредитний рейтинг України на останньому переддефолтному рівні «CC», але попередило, що будь-які пропозиції України про обмін її облігацій чи про схожу реструктуризацію її боргу в іноземній валюті будуть класифіковані вже як власне дефолт.

При цьому агентство дало для України негативний прогноз. Як мовиться в його повідомленні, «це відображає нашу оцінку, що дефолт за валютним боргом України є по суті безсумнівним фактом, враховуючи заявлені позиції уряду України і складне макроекономічне середовище».

У четвер, 27 серпня, інше рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий кредитний рейтинг України в іноземній валюті з рівня «СС» до рівня «С», що відповідає «неминучості дефолту». Причиною такого рішення стали значні втрати для власників облігацій за умовами домовленості з Україною, а саму домовленість агентство оцінило як кризову реструктуризацію боргу, вчинену саме з метою уникнути дефолту.

Того дня Україна досягла домовленості з групою приватних кредиторів про 20-відсоткове зменшення вартості облігацій України, що перебувають у цих кредиторів. Це означає списання 11,5 мільярдів доларів із українського боргу, тобто набагато менше від 15,3 мільярда, заощадити які вимагає Міжнародний валютний фонд.

Реструктуризація приватного зовнішнього боргу була однією з вимог для надання Україні пакета допомоги від МВФ на загальну суму в 40 мільярдів доларів США. Важкі переговори про це протривали п’ять місяців, при цьому на кредиторів чинили тиск на допомогу Україні і МВФ, і США, закликаючи їх погодитися зі втратами, щоб порятувати Україну.

Останні рішення рейтингових агентств, як вважають, призведуть до збільшення для України вартості зовнішніх запозичень.

XS
SM
MD
LG